изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:46 EEST
Николай Свинаров: Задължителното гласуване е форма за минимализиране на купуването на гласове    
ПолитикаСофия. Ограничаването или минимизирането на купуването на гласове трябва да се реши, защото иначе демократичният процес е обречен. Ние сме заявявали, че когато политиката стане пазар чрез купуване на гласове, демокрацията си е отишла.

Това каза пред Агенция “Фокус” депутатът от БНД Николай Свинаров, който утре ще участва в кръглата маса за изборното законодателство, инициирана от президента. По повод очакванията му от предстоящата кръгла маса Свинаров каза: “Предполагам, че едва ли ще се приеме друг модел, осен преференциални условия на листата, с ниска бариера, може би 4-5% от гласувалите за съответната партия. Надявам се, че ще се обсъди и необходимостта от задължително гласуване. Това, което напоследък най-много се спряга като възможност е да има референдум и гражданите на България сами да отговорят искат ли да има задължително гласуване”. По думите на депутата задължителното гласуване е форма за минимализиране на купуването на гласове. Наред с това е форма и за по-пълно представителство. “Много се спори, че в относително малко държави има задължително гласуване – особено в рамките на ЕС, но пък никой не казва какъв ще бъде механизма за ангажиране на хората. Това, което се казва, че хората не харесват политиците и не харесват политическата система, за мен не е основание да не се гласува, защото малкото, което могат да направят чрез формите на пряка и представителна демокрация, когато гражданите отказват да го правят, би трябвало да се сърдят на себе си, а не на политиците”, добави той.
По отношение на провеждането на референдум за задължителното гласуване Свинаров каза: “Аз съм песимист в това отношение, защото за мен традиционните партии с твърди електорати, в това число и две от партиите в управляващата коалиция, според мен категорично няма да допуснат това и нямат интерес от това. А и за да има референдум, трябва да има мнозинство в парламента и за да се приеме такъв закон също трябва мнозинство, така че аз съм песимист, че това може да се случи. Според нас дори и като временна мярка задължителното гласуване е една от възможностите за ограничаване или минимизирането на купуването на гласове. Наред с това е една форма, в която по-пълно ще се ангажират българските граждани”
По отношение на искането на БСП да се направят промени, според които ако една партия бъде уличена в купуването на гласове, тя да няма право да участва на следващи избори Свинаров каза: “Управлението винаги може да използва това за разчистване на сметки с политически противници. Не мисля, че до там сме го докарали в разделението на властите. Нека да припомня например,ч е досъдебното разследване се прави от изпълнителната власт, т.е. от структура на МВР. Така че който притежава изпълнителната власт, може да използва една подобна мярка за политическа разправа с противници. Не мисля, че това е достатъчно оперативно като демократична възможност. Напротив, смятам,ч е в нашите Балкански условия този механизъм ще бъде работещ за лошо, а не за добро”. Свинаров е категоричен, че за ограничаването на купуването на гласове е необходимо само да се спазва закона и нищо повече. “Изпълнителната власт трябва да изпълнява закона. Тя показа, че може да го изпълнява и аз го формулира, че за щастие на последните частични местни избори бяха уличени партии, които не са от управляващата коалиция”, обясни той. По думите му можело обаче да се мисли за увеличаване на санкциите, но по-важното е да не може да се избегне санкция, ако е извършено криминално деяние. Така например може да се обмисли въвеждане на по-голям размер на лишаване от свобода без възможна алтернатива. “Сега при споразумение с Прокуратурата всичко може да приключи с 1000 лева глоба. Това е подигравка с правосъдието и не е форма на справедливост.
Необходимостта от промени в изборната система са формулирани в Програмата на Българска нова демокрация. Те са описани в 10 страници.
 


Сходни връзки

Николай Свинаров: Задължителното гласуване е форма за минимализиране на купуването на гласове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди