изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:57 EET
Борисов поиска и кметът да е партиен лидер    
Политика
Трябва да има ясни, общовалидни и прозрачни правила за учредяване, регистрация и функциониране на политическите сили в България.


Това каза президентът Георги Първанов на дискусия "Реформата на българския политически модел" в НДК, предаде БТА. Форумът е по инициатива и с участието на президента и на министър-председателя Сергей Станишев.
По думите на държавния глава наличието на повече от 380 партии води до изпразване на партиите от реално съдържание и превръщането им в маска на корпоративни и бизнес-интереси, както и в инструмент за групово или личностно забогатяване. Такъв плурализъм не е необходим, допълни президентът.
Според БСП първата стъпка са промени в Закона за политическите партии, каза премиерът и председател на партията Сергей Станишев. БСП е отворена за дискусия с всички партии, за да се намери решение през ноември за промени в изборното законодателство, добави Станишев. Той посочи, че партията му последователно и нееднократно е отстоявала силния мажоритарен елемент за избори. Според него, медийният пазар тласка партиите към това да се плаща повече за предизборни изяви.
По време на дискусията столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска кметовете да могат да бъдат и партийни лидери. "След като президент и премиер могат да са партийни лидери, защо кметът да не може", изтъкна Борисов. Той настоя за актуализиране на избирателните списъци и изваждане на мъртвите души от тях.
ДПС е на категоричната позиция че промените в избирателните закони и за политическите партии трябва да са факт до 15-и или до 30 октомври, защото през пролетта вече ще е късно, заяви Лютви Местан, зам. председател на ПГ на ДПС. По отношение на предложението на БСП, за увеличаването на държавната субсидия за партиите 3 пъти, Местан заяви, че ДПС приема това предложение само, ако то се съчетае с редица други изменения на закона за политическите партии, с които да излязат на светло всички начини за финансиране на партиите.
Според НДСВ основният проблем на всички партии е търговията с гласове, заяви председателят на ПГ на партията Пламен Моллов. Той посочи, че за НДСВ тази дискусия е закъсняла, а промените в избирателното законодателство е трябвало да бъдат приети една година преди провеждането на изборите.  dir.bg
 


Сходни връзки

Борисов поиска и кметът да е партиен лидер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди