изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:13 EEST
ГОДИНА ЗАТВОР ЗА КРАЖБА ОТ СЕЛСКИ МАГАЗИН ПРЕДИ 10 ГОДИНИ    
Ред и сигурност

Окръжният съд в Добрич потвърди наложеното от Районния съд наказание на 30-годишния Вайдин М. Асан от с. Ф. Дянково.



Той и 32-годишният му съселянин Айредин А. Ахмед откраднали на 12 април 1998 г. от  магазин в с. Козлодуйци хранителни и промишлени стоки, и алкохол на стойност 302 940 неденоминирани лева. На 25 октомври м.г. Районен съд – Добрич, е признал двамата за виновни и е постановил срещу тях присъда от по 1 година „лишаване от свобода”. От пресцентъра на Окръжния съд обявиха, че наказанието е обжалвано от Вайдин Асан пред въззивната инстанция и се иска връщане на делото за ново разглеждане от друг състав.

Пред първоинстанционния съд Асан и Ахмед са признали вината си. По делото е установено, че на 12 април 1998 г. те са отишли с лекия автомобил на първия подсъдим на гости в с. Козлодуйци. Късно вечерта двамата се отправили с колата към центъра на селото, за да купят алкохол. Местните магазини обаче били затворени и обвиняемите решили да извършат кражба от някои от тях. Подсъдимите разбили стъклената витрина на един от магазините за хранителни стоки и дървената врата на склада, разположен до него. Те изнесли пакетирани хранителни стоки, оцет, прах за пране, сладкарски изделия, шоколади, цигари, алкохол и безалкохолни, чорапи и чорапогащи на обща стойност 302 940 неденоминирани лева. На местопрестопрестъплението е намерена дактилоскопична следа, за която вещите лица установяват, че е оставена от Асан. Това доказателство и събраните свидетелски показания мотивират Добричкия окръжен съд да приеме, че правилно първата инстанция е установила вината на двамата подсъдими при форма на пряк умисъл. Предвид степента на обществената опасност на деянието и данните за личностите им, е преценено като недопустимо да им наложено по-леко наказание.

Асан и Ахмед имат по няколко минали осъждания, безработни са и са завършили основно образование.

Добричкият окръжен съд направи цялостна проверка на протоколите от съдебните заседания, проведени от Районен съд – Добрич на 29 май и 18 юли 2007 г. по повод становище на прокуратурата, че съдебният състав на първата дата е незаконен. Установено е, че тогава съдът не е дал ход на делото, поради това не може да се приеме, че е налице съществено процесуално нарушение. Докато на второто съдебно заседание и при постановяване на присъдата е присъствал един и същ друг състав. Предвид това окръжните магистрати намерили искането на обвинението и защитата на Асан за връщане на делото за неоснователно и го оставя без уважение.

Решението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване и протест.   НДТ

 


Сходни връзки

ГОДИНА ЗАТВОР ЗА КРАЖБА ОТ СЕЛСКИ МАГАЗИН ПРЕДИ 10 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди