изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:58 EEST
ЕДНАКЪВ ДОСТЪП ЗА ВСИЧКИ ДО ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ    
НовиниХудожествена галерия в Добрич вече ще е достъпна за всички, включително и за хората в инвалидни колички. Това ще стане, благодарение на проект, одобрен за финансиране от Агенция за хората с увреждания, съобщиха от културния институт.

Проектът е "Художествена галерия - Добрич - достъпна и равнопоставена за всички". Той е одобрен за финансиране в конкурса, организиран от Агенция за хората с увреждания по Методиката за разпределение на държавна помощ на организации по проекти за осигуряване на достъп и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и областно значение. От галерията напомнят, че сградата й е строена през 30-те години на 20 век и е адаптирана за галерия през 80-те години. Тя е архитектурно-строителен паметник на културата, един от стоте национални туристически обекти и една от най-големите галерии в страната. Концепцията за универсалното решение, за равнопоставеност, равноправно отношение и еднакви права на хората, независимо от техните особености е в основата на философията на новия проект. Архитектурната среда трябва да отговаря на нуждите на всички хора и да се търсят решения за планирането и адаптирането й, смята екипът на Художествената галерия. Той работи с приоритетното разбиране за осъвременяване на сградата като фокусира върху потребностите на хората с увреждания.
Целта на проекта е да се улесни достъпът в сградата на галерията за хора с увреждания и престоят им в нея да бъде независим  физически. Той предвижда осигуряване на външен достъп до обект за лица с увреждания - се предвижда  монтиране на автоматично-плъзгаща се врата на южния вход, където се намира изградената рампа. Пак по проект а ще се приспособи вътрешната среда като се адаптира санитарно помещение за нуждите на хора с увреждания на втория етаж на галерията. Отвеждането до там е възможно, благодарение на реализирания през миналата година проект и наличието на асансьор за хора с увреждания.
Реализацията на проекта цели да се създадат условия за безопасно влизане и излизане в сградата  и пълноценно участие и равнопоставеност на пребиваващите в галерията посетители, в това число и на хората с увреждания. Галерията установи трайни контакти с техни организации в град Добрич и това я прави търсена територия за провеждане на техни отчетни събрания, откриване на изложби, конференции, отчитане на проекти, чествания, срещи и др. Ръководството на галерията благодари на общината в Добрич за подкрепата на проекта, както и на арх. Емилия Добрева, дружество "Надежда", както и към всички, допринесли за успешната кандидатура на галерията.
 


Сходни връзки

ЕДНАКЪВ ДОСТЪП ЗА ВСИЧКИ ДО ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди