изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:52 EEST
Стефко Колев разказа как е бил отвлечен    
Новини
Не съм оптимист, че случаят "Бончеви" ще бъде решен положително, полицията няма потенциал да разследва подобни случаи, тъй като й липсва опит.


Това заяви пред Нова телевизия бизнесменът Стефко Колев, един от първите отвлечени в България. Собственикът на фирма "Руен" и представител на "Пума" бе похитен на 20 септември 2001 г. и върнат, след като близките му платиха откуп от 1 млн. лева.
Случаят стана известен с това, че парите, които съпругата на Колев изхвърли през влак по искане на похитителите, се разпиляха по жп-линията. Кантонер намери над 100 000 лв. и бе награден, защото ги предаде на полицията.
7 години по-късно Стефко Колев разказа как точно е бил отвлечен. На път от дома в кв. "Княжево" колата му била спряна от трима души с качулки и автомати, а улицата препречена с автомобил. Той и шофьорът му били натоварени в "Ауди" А8 и откарани в неизвестна посока. По пътя го преместили в още две коли. Първоначално той помислил, че става дума за проверка и грешка заради атентата в Ню Йорк на 11 септември. Разбрал, че е отвлечен, когато завързали очите му със скоч и го накарали да направи запис на диктофон до съпругата и заместника си във фирмата. Запалили горелка и го заплашили, че ако не го направи, ще изгорят краката му.
"Не ме измъчваха обаче, хранеха ме редовно, купуваха ми цигари и бира. Дори ми предложиха наркотици", разказа още Колев. През цялото време обаче очите му били вързани със скоч, който и до днес му е оставил белег между очите заради разкъсването на кожата при махането.
Първоначално похитителите поискали 4 млн. лева откуп, но по-късно се съгласили на 1 млн. лв. Пуснали го само след седмица, когато получили парите.
Според Стефко Колев в отвличането му са замесени полицаи. Причината да мисли така е фактът, че похитителите му знаели дума по дума какво е говорила съпругата му в полицията.
"Имаше обвинени, но не осъдиха никого по моя случай. Експертът, който трябваше да разпознае гласа на обвиняемия, отговорил в съда с "може би". Явно техниката на МВР не е достатъчно добра", заяви Колев.
За отвличането бяха обвинени двама души от т. нар. Банда на Шаки - известен столичен бандит. Единият от тях беше убит, а другият беше оправдан, въпреки че в тях беше намерен часовникът на Колев.
Той смята, че има разлика в почерка при похищението на Ангел Бончев и съпругата му и неговото отвличане. Според него техните похитители са много по-добре подготвени и технически много добре осигурени, щом могат да си позволят да заглушат техниката на полицията. Колев е на мнение, че наши специалисти трябва да бъдат обучавани в чужбина, тъй като у нас няма кой да ги учи.
"България трябва да получи помощ, след като вече е член на ЕС, нужни са 300 000 евро за покупката на техника, което не е много", заяви още оцелелият при отвличане бизнесмен.  dir.bg
 
 
 
 
 
ПОХИТЕНИЯТ СТЕФКО КОЛЕВ: ИСКАМ ДА ЗАБРАВЯ ОТВЛИЧАНЕТО
 
Собственикът на "Руен" се страхува от ново похищение, почти е минал в нелегалност

Четири години след отвличането на собственика на фирма "Руен" Стефко Колев, който плати най-големия откуп в нашата история - 1 млн. марки, той се е превърнал в подобие на Осама Бин Ладен - избягва всякакви срещи с непознати. Репортер на ШОУ стигна до него чак след упорито издирване по всички правила на конспирацията. Подшушнаха ни, че от месец насам офисите на Стефко Колев са маскирани в ниско подобие на квартален супермаркет без надписи срещу блок 118 в Западен парк.
Докато секретарката описваше данните на проникналото във фирмата чуждо тяло, покрай репортерът на ШОУ се опита да се изсули шефът. Естествено секретарката "не разпозна работодателя си", но ние го идентифицирахме за миг:

- Г-н Колев, тъкмо вас издирваме?
- Имаме ли среща?
- Не, но нямаше как да си уредя среща, след като телефоните ви са законспириране, както и седалището ви. Радвам се, че ви открих, макар и случайно.
- Добре. Изчакайте ме малко…Елате…Заповядайте, седнете. Е!?
- Ами утре е 20 септември? Говори ли ви нещо днес тая дата?
- И какво се е случило на 20 септември?
- На 20 септември 2001 г. вие изчезнахте, т.е. бяхте отвлечен…
- И какво следва от това?
- Ами, имаме някои въпроси към вас.
- Аз не искам да си спомням нищо.
- Ние не искаме да си спомняте неприятните преживявания в плен, а да кажете какво става сега с делото, например.
- Нямам никаква представа. Аз не съм страна по това дело, не знам докъде е стигнало.
- Вие не сте страна, оправдателната присъда на Софийския районен съд я обжалва прокуратурата, но делото все пак ви касае по някакъв начин?
- Не ме интересува. Аз искам да забравя отвличането.
- Какво е финансовото ви положение след отвличането - лично вашето и това на фирмата?
- Добро е.
- Но вие се оплакахте преди време, че в годините около отвличането сте платили 30 милиона лева на тази държава, а тя не се грижи за вас. Имате ли претенции към полиция, следствие, съд, към държавата изобщо?
- Казах, че не искам да си спомням нищо, искам да забравя всичко. Е…!?
- Имаме още много въпроси, но явно не желаете да разговаряме. Желаем още дълги години здраве и живот. Между другото, може ли поне да ви снимаме?
- В никакъв случай.

ИСТОРИЯ НА ПОХИЩЕНИЕТО
В 10 часа сутринта на 20 септември 2001 г. на път за работа четирима качулати менте - ченгета измъкват "обекта" от служебното "Ауди" и го отвличат. Шефът на "Руен", осигуряващ хляба на 2 000 души не е имал дългове, не е мамил, не е бил в конфликт с ортаци и конкуренти.
А и сценарият, по който се развива действието, е класически - явно бизнесменът е проучен и отвлечен образцово. Какво се случва след това?
След похищението бандитите го прехвърлят в три различни коли и го държат 6 дни в неизвестна и до днес къща. Още първия ден му поставят ултиматум - два милиона откуп. Бизнесменът се инати. Тогава бандитите му събуват единия чорап и вадят горелка. Стефко Колев омеква, но запазва здрав разсъдък и заявява, че два милиона са непосилна з анего сума. Похитителите също омекват и кандисват на 1 милион. Веднага е изпратен SMS жена му: "Трябва да намерите 1 млн. лв., иначе няма да съм жив." Отвлеченият заедно с Колев шофьор Дончо пък е освободен, за да занесе подробни инструкции до икономическия директор на фирмата как да се събере сумата.
На шестия ден, следвайки инструкциите на похитителите, жена му и брат й хвърлят сак с 1 млн. лв. от нощния влак София-Мездра. Сакът обаче се отваря и 150 000 се разпиляват край линията близо до Курило. 850 000 са задигнати от бандитите. На сутринта пък остатъкът е събран от кантонера бай Кольо, който го предава на полицията. Стефко Колев е освободен още същия ден. По-интересното се случва по-късно.
През септември 2001 г. Софийският градски съд дава ход на делото за отвличането. Обвинени са двама от так. нар. "Група на Шаки", която беше обвинена и за убийството на Филип Найденов-Фатик. Обвинените са Данаил Георгиев-Джаки и Борис Арсов-Борчо. Малко по-късно Борчо е застрелян, а след него и самия Шаки. Пред съда остава да се пържи Данаил Георгиев.
blitz.bg
 
Съд оправда обявения за похитител на Стефко Колев
 
Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Петя Шишкова оправда 26-годишния Данаил Георгиев, който беше обвинен за отвличането на бизнесмена Стефко Колев. Георгиев беше оправдан и по обвинението за грабеж на Колев, както и за отвличането на шофьора на Колев.

Решението на СГС може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Обвиняеми по делото за отвличането на Колев бяха Данаил Георгиев и Борис Арсов, който на 29 ноември миналата година беше застрелян в автомобила си в столичния квартал "Бояна". Съдът прекрати делото срещу Арсов поради смъртта му.

На 20 септември 2001 г. въоръжени мъже качват в колата си Стефко Колев, когато той излиза от дома си в Княжево, и го отвличат в неизвестна посока. Бизнесменът е държан в плен шест дни и след като плаща един милион лева откуп е освободен.

Борис Арсов, Данаил Георгиев, заедно с Асен Петров, Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов бяха обвинени миналата година, че са участвали в престъпна въоръжена група. Те бяха заподозрени от полицията в съпричастност към убийството на Филип Найденов - Фатик.

dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Стефко Колев разказа как е бил отвлечен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди