изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:31 EEST
ТЪРГОВЦИ НАТИСКАТ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА ПРОДАВАТ НА НИСКИ ЦЕНИ    
НовиниЗа това алармира председателят на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите у нас Стилиян Стоянов, като призовава всички стопани да затворят пазара на зърно от новата реколта

"Изключително разтревожени сме от натиска, който ни се оказва от търговците на зърно. Последното решение, което взехме е да затворим пазара на зърно и призоваваме производителите от цялата страна към това, защото търговците ни изнудват да продаваме на изключително ниска цена от 250 лв./т и дори под тази цена" - заяви Стилиян Стоянов, председател на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите в страната. Според него предлаганата цена е далеч под себестойността на продукцията на пшеницата от тазгодишната реколта. "Тази цена не покрива разходите и много хора няма да имат средства да засеят. Нека зърнопроизводителите теглят кредити срещу субсидиите, които имат да получават или да дават зърното си за съхранение в публичните складове, но да не се допуска търговия на такива ниски нива" - допълни още Стоянов.
В Добричко имало търсене на хлебно зърно от новата реколта на 320-330 лв./т от място и до 350 лв./т на пристанище. Според Стоянов това са реалните цени, още повече, че внос в страната под 400 лв./т не можел да влезе. Според него до месец-два пазарът ще се урегулира, защото за разлика от Черноморския и Средиземноморски басейни, където реколтата е добра, то в Америка и Австралия нещата не били добри и там няма да се произведе очакваното количество хлебно зърно. Стоянов допълни още, че все още и държавата не се е намесила на пазара, като изкупи количества за Държавния резерв, което е довело до изключителна стихийност.
Търговци от региона коментираха, че в момента на международните пазари пшеницата от втора Б група се търгувала за 165 евро/т, а фуражната - за 150 евро/т. Търговците смятат, че това са реалните цени, защото тази година Украйна ще излезе на пазара с големи количества, коментираха още търговци. Според тях хаосът на пазара ще продължи най-много два месеца.
 


Сходни връзки

ТЪРГОВЦИ НАТИСКАТ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА ПРОДАВАТ НА НИСКИ ЦЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди