изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:56 EEST
Българите отхвърлиха институциите    
Общество
65% от българите изпитват силно недоверие към полицията. Това сочат данните от изследване на Евробарометър, проведено през пролетта на тази година.


В България се наблюдава нова криза на доверието към органите на реда и сигурността, която силно контрастира с високата им репутация в страните-членки на Европейския съюз, констатира Евробарометър, цитирани от Дарик. Според изследването индексът на доверие към полицията в България е намалял от -15, до -40 пункта, а към армията от 18 до 8 пункта.
36% от българите са загрижени заради престъпността у нас. 41 на сто от анкетираните смятат, че именно борбата с нея трябва да е най-важния приоритет за Евросъюза. По критерия „тревога заради престъпността” България се нарежда на четвърто място в ЕС. Преди нас са Ирландия, Хърватия (потенциална страна-членка на съюза, включена в изследването - бел.ред.) и Великобритания. В съседна Румъния едва 16% от населението има подобни притеснения.
Според проучването на Евробарометър недоверието към българските политически институции достига най-високите си стойности, откакто страната ни е член на ЕС. 83% от анкетираните не вярват на партиите, 79% - на парламента, а 73% на правителството.
За първи път българите, който смятат, че страната ни е спечелила от членството си в ЕС, не са мнозинство – 47%. Една от причините за това са финансовите санкции, наложени от Европейската комисия. От всички жители на ЕС българите дават и една от най-лошите оценки за прозрачността на своята държавна администрация.  dir.bg
 


Сходни връзки

Българите отхвърлиха институциите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди