изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:18 EEST
ФУРОР НА ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕ "КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В БРАШОВ    
Култура В понеделник вечерта в Добрич се завърна ансамбъл "Сборенка", който участва с фурор във Втория международен фолклорен фестивал в румънския град Брашов, финансиран от Европейския съюз и общината. Децата на СОУ "Климент Охридски", с хореографи Асенка Кулева и Гергана Димитрова, завладяха сърцата на домакините със сърцатите си танци и музикални изпълнения, бяха горещо аплодирани и поканени от организаторите следващата година отново да гостуват на сцената на старинния и приказно красив областен център, "удавен" в цветя, ред и чистота.

 Възпитаниците на добричкото училище по изкуства пяха, свириха и танцуваха в една изключително тежка конкуренция с професионални състави от Румъния, Молдова, Турция, Унгария, Полша, Гърция, Сърбия и Украйна, които също аплодираха и се радваха на таланта на българските деца. Фестивалът нямаше конкурсен характер, което пък даде възможност на всички участници в него - близо 400 изпълнители - да представят програмите си, освободени от притеснения за класиране.

Организаторите се постараха ръководителите на делегациите, нашата се водеше от директора на СОУ "К. Охридски" Юлиана Герасимова, да бъдат приети от областния управител и от кмета на Брашов, които специално благодариха за участието на българите по време на откриването на фестивала. За какво става дума?

Близо тричасовият концерт се предаваше пряко по регионалната телевизия. В подходящ момент българчетата завиха хоро на площада, към което бързо се "налепиха" десетки от зрителите. Стана истинско шоу, каквато бе и една от целите на организаторите, които искат да наложат Брашов като център на балканския фолклор. Живко, който бе знаменосец на добруджанци, бе вдигнат на рамене и българският флаг се надипли високо в ритъма на българското хоро. Десетки камери и фотоапарати зажужаха към нашите деца и аплодисментите на множеството огласиха старинния площад, прекъсвани от камбанния звън на старинната часовникова кула.

Под грижите на класната си ръководителка Корнелия Вълкова децата участваха в проявите по главната улица на Брашов, пред кметството и областната управа, в селището Вама дълбоко в Карпатите.

Вълнуващо бе българското участие и на заключителния концерт в неделя вечерта, който отново бе предаван по регионалната телевизия. Сърцатите танци и музикални изпълнения след края на концерта бяха последвани от невероятната румънска перуница. Честта да бъде водена се падна отново на българските деца, които развяха националния ни флаг непосредствено до чаровната водеща на фестивала и неговия ръководител, последвани от стотици изпълнители и зрители, сред които и туристи от Япония, САЩ, Русия, Унгария...

Талантливите деца на СОУ "Климент Охридски" имаха възможността да посетят кралския дворец в Синая, Замъка на Дракула и други забележителности. Подробности от гостуването очаквайте в следващите броеве на НДТ, където ще ви разкажем как видяхме Брашов, какви приятни изненади ни спогодиха той и неговите жители и управници, какво е усещането на този край за членство в Европейския съюз и, разбира се, за геройството на добричките деца да бъдат равни сред професионалните състави. 

НДТ

 


Сходни връзки

ФУРОР НА ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕ "КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В БРАШОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди