изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:52 EEST
ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО СРЕЩУ КУПУВАЧИТЕ НА ГЛАСОВЕ    
Ред и сигурност

Прокуратурата поиска наказание близко до максимума. Може да възобновят делото за касиране на вота за кмет на Добрич



В едномесечен срок Районният съд в Добрич ще се произнесе по делото срещу Северин Радев Стефанов и Славчо Христов Иванов, които са обвинени в купуване на гласове на местните избори в град Добрич през октомври миналата година. Решението ще даде основание да възобновим делото за касиране на вота за кмет, заведено от БСП, Атака, Обединена десница за град Добрич и ДПС, заяви представляващият ги адвокат в процеса Владимир Калчев.
Според повдигнатото обвинение през октомври миналата година в различно съучастие помежду си двамата подсъдими са предлагали брашно, олио, пилета и суми от 20 до 50 лева на избиратели, като са ги склонявали да гласуват в полза на кандидата за кмет на Добрич Детелина Николова. Те се опитали да подкупят общо 17 души, като Северин отговаря за 12 от тях, а Славчо за 14. Районната прокуратура в Добрич внесе в съда предложение те да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъде наложено административно наказание – глоба, както изисква законът в случая, тъй като обвиняемите са неосъждани и деянието не е довело до нанасяне на имуществени вреди. Прокурор Свилена Костова поиска от съда да наложи наказание близко до максимума в размер на 5 000 лева, поради високата степен на обществена опасност на извършеното деяние. Aдвокатът на Славчо Иванов пък поиска съдът да прекрати наказателното производство, тъй като липсва тъжба от пострадало лица, а само жалба от кандидат-кметовете Иван Добрев и Енчо Малев. Те обаче, според защитата, не са пострадали от деянието, а за пострадали лица, според закона, могат да се считат избирателите, на които е било накърнено правото да избират.

Припомняме, че обвиняемият Северин Радев Стефанов бе отведен от граждани в полицията вечерта преди местните избори, а в него бяха открити тетрадка с 271 имена на живущи по улица "Агликина поляна" и 214 банкноти по 20 лева. 39-годишният Славчо Христов Иванов и 45-годишния Северин Радев Стефанов не дадоха показания в съдебната зала, а само заявиха, че не знаят дали са виновни.
 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО СРЕЩУ КУПУВАЧИТЕ НА ГЛАСОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди