изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:14 EET
Сияна Фудулова: Новият министър доказа, че има воля за промяна в МВР    
Интервюта Сияна Фудулова, народен представител от ПГ на Коалиция за България, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред


Водещ: И днес депутатите продължават с гласуването на текстове от Закона за МВР. Както знаете, вчера от управляващата коалиция не успяха да се разберат дали ДОИ и ДОТИ , службите за подслушване и проследяване, да бъдат отделени в агенция или да са в дирекция към МВР. В единия случай председателят на звеното ще бъде назначаван от премиера, в другия - от министъра на вътрешните работи. Какво предстои днес? Добро утро казвам на депутата от Коалиция за България Сияна Фудулова, член на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Здравейте.
Сияна Фудулова: Добро утро и от мен.
Водещ: Какво да очакваме днес? Ще продължат ли споровете или консенсусът ще надделее, госпожо Фудулова?
Сияна Фудулова: Вие сами казахте преди малко, че продължаваме гласуването по закона, както и следобед продължаваме в редовно заседание да четем за втори път закона в комисия. В смисъл, тези текстове, които досега не бяха минали на второ четене, продължаваме да ги разглеждаме. Аз мисля, че не трябва да търсим някаква драма за това, което беше във вчерашния ни работен ден. Честно казано не съм си и представяла, че един такъв важен законопроект няма да предизвика сериозен и задълбочен дебат. Дебат, който трябва да бъде, обаче, преди всичко професионален. И ако вчера наистина в залата се чуха аргументи „за” и „против” законопроекта в тази му част, искам да подчертая, че това е, защото се търси наистина най-доброто решение, защото ние като част от управляващото мнозинство искаме да се намерят адекватните механизми за решаването и пресичането на голям брой престъпления. Виждате в каква ситуация сме изпаднали в момента. Бих искала да кажа също, че в съвременните условия интензивно, все пак, протича един процес, при който целият обществен живот е поставен на една нова, съвсем различна основа, икономическа основа, и добива икономически измерения. Затова може би един такъв процес трябва да се реализира в няколко посоки – този процес на реформа, който трябва да се направи. И тук с вас искам да споделя, че това трябва да бъде повишаване на административната ефективност в държавата, въвеждането на едни строги ограничителни правила в интерес на обществото. И аз неслучайно го казвам, че е в интерес на обществото, защото в крайна сметка този законопроект касае наистина сигурността на всеки един от нас.
Водещ: Кой от аргументите, обаче, госпожо Фудулова, надделяха вчера, тези на експертите или политическите, защото и политическият елемент беше силно замесен? Поне от опозицията твърдяха, че и това е определящо при решението за ДОИ и ДОТИ.
Сияна Фудулова: Вижте това е работа на опозицията – да се противопоставя в такъв един момент. И когато виждат самите те своите пропуски, защото в годините същите тези хора ние сме ги гледали в такава ситуация на безпомощност и те не успяха да реализират никаква реформа. Вследствие на това, на наслагваните проблеми на системата, сме доведени до това положение в момента да търсим решение за много бързи обмислени мерки, които действително да дадат едно нова начало работата на системата, която ще доведе до гарантиране на нашата сигурност.
Водещ: А има ли такъв консенсус конкретно в Коалиция за България, тъй като се чуха и такива сигнали за разпукване на единомислието в левицата? Накъде трябва да върви реформата по отношение на службите ДОТИ и ДОИ?
Сияна Фудулова: Вижте, нашата група е наистина голяма група. Всеки един от нас е един интелигентен човек, който има мнение по въпроса. Действително, аз пак искам да кажа, дори и да има някакви различия, те пак са в посоката, че наистина трябва да се намери най-доброто решение. Всеки има право да изказва мнение, различно от другия, стига то наистина да подкрепя тезите и аргументите в духа на това, което ние искаме и това, което ние сме си поставили за цел.
Водещ: Според вас, аргументирано ли е това твърдение на колегата ви Татяна Дончева, че едно обособяване на ДОИ и ДОТИ в отделна агенция ще постави тези служби в един ранг, по-висок от самото министерство, след като и директорът на агенцията ще се назначава лично от премиера?
Сияна Фудулова: Аз няма да влизам в задочен диалог с госпожа Дончева. Както ви казах преди малко, всеки има мнение по въпроса, всеки си изказва и аргументите. Дали ще бъде агенция, дали ще бъде дирекция – мисля, че това ще стане ясно в часове. Когато сме внасяли законопроекта с идеята да бъде агенция, това всичко беше предвид един категоричен контрол над тези звена в МВР, тъй като бяхме свидетели на истериите, които са в обществото по отношение на използването на специалните разузнавателни средства. И на мен не ми се иска тук през месец или да в нечия пощенска кутия, най-малко пък и на обществото му се иска в нечия пощенска кутия да се размахват дискове със записи или други форми на изтичане на информацията. Така че мисля това, което ние направихме преди около месец, като внесохме законопроекта с предложения да има агенция, беше в този аспект.
Водещ: Ако все пак в Коалиция за България променят мнението си, ще бъде ли това и отказ за подкрепа за вътрешния министър?
Сияна Фудулова: В никакъв случай. Аз мисля, че самият вътрешен министър каза, че няма драма в това дали ще бъде агенция или дирекция. Въпросът е да бъде направено звено, което действително да работи. И моето лично мнение е, че ДОТИ и ДОИ трябва да останат вътре в системата, защото, с оглед на това, че те трябва да продължат да работят съвсем спокойно и нормално и на тях трябва да им бъде създадена такава атмосфера. Изваждането им извън системата ще затрудни гледната ни точка по отношение на това и тяхната работа, естествено, по отношение на това, че ние все пак търсим бързи резултати, но и отговорни, както казах преди малко.
Водещ: Това ли е начинът да се усети реформата през оставащата една година от мандата на това правителство?
Сияна Фудулова: Аз започнах с това, че новият министър съвсем ясно и категорично доказва, че има воля за промяна в системата. Наистина, чуха се в последните дни, че МВР боледува или т.н. Аз мисля, че коментари от този род не са здравословни за системата. Действително, пак казвам, че трябва да се създаде едно спокойствие, една среда, в която хората, от които зависи нашата сигурност, да работят нормално. И един такъв вид разговор и говорене, това няма да го дадем.
Водещ: Но такава спокойна атмосфера ли беше създадена и вчера? Заглавията във вестниците са в противоположната посока. Депутати в БСП бламирали идеята на ДПС. Търси се противопоставяне с коалиционния ви партньор.
Сияна Фудулова: Между другото, в прегледа на печата чух заглавията на вестниците. Аз не бих тръгнала в посока на един такъв коментар, още повече, че никой няма полза. И може би това е за някаква комерсиална цел за продаване на информацията. Но така или иначе действително имаше дебат и ние бяхме свидетели. Неслучайно казах преди малко, че бяхме свидетели в голямата си част на един професионален дебати това ползва всеки един, защото наистина се търси най-доброто решение. И това, че опозицията и част от коалиционните ни партньори предложиха нещо, което се различаваше в първоначалния вариант, нека всеки да си носи отговорността. И аз мисля, че това ще забави допълнително и реформите, които ние имаме нагласата и идеята да проведем.
Водещ: И по другия, може би, спорен въпрос – дали полицаите също да имат разследващи функции, за дознателите. Ще има ли там, според вас, разминаване или поне отделни гласове против промените в тази насока?
Сияна Фудулова: Аз мисля, че общата ни нагласа за разследващите полицаи е цялата система да се отпуши. Знаете, проблемите в големите градове са насложени в /.../ и мисля, че с предложенията в закона дават шанс за по-бърза реакция и това пак е в подобряване на работата. Неслучайно казах, че процесът, който предлагаме е в няколко посоки. И тук е инвестирано в необходимите ресурси, както човешки, така и материални.
Водещ: Ще успеете ли днес да се заемете с този текст? Ще остане ли време?
Сияна Фудулова: Ами надявам се да стигнем до него. Всичко зависи от това как ще върви дебатът. Но аз мисля, че няма никаква драма и съвсем нормално е за такъв важен законопроект да има и сериозен дебат.
Водещ: И последно, ще ви събере ли днес премиерът Сергей Станишев, за да бъде потърсено по-бързо решение и консолидиране на депутатите от управляващата коалиция около промените в Закона за МВР?
Сияна Фудулова: Не. От вас чувам за такава идея. Не знам. Нека видим в деня как ще вървят нещата.
Водещ: Благодаря ви. Успешна работа. Депутатът от Коалиция за България Сияна Фудулова, член на парламентарната вътрешна комисия.

БНР, "Преди всички/dir.bg

 


Сходни връзки

Сияна Фудулова: Новият министър доказа, че има воля за промяна в МВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди