изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:21 EEST
ГОСТИ ОТ 15 ДЪРЖАВИ АПЛОДИРАХА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА КОТЛЕНЦИ    
КултураКолективът за изпълнение на автентични танци и обичаи при читалище "Йордан Йовков" в добричкото село Котленци взе участие във фолклорен празник, посветен на 60-годишнината на Ив Моро от Канада и Хиронобу Сензаки от Япония, съобщи за НДТ читалищният секретар Цветанка Георгиева.

Празникът се проведе на 12 юли в местността "Божура" - цветето на Странджа планина, близо до бургаския град Средец. Той бе организиран и осъществен по международен проект "Тракия 2008" в лицето на Илияна Божанова - фолклорист и хореограф в Академията за танцово, музикално и изобразително изкуства в Пловдив.
Гости на празника бяха любители на българския фолклор от четири континента - от 15 държави - Япония, Франция, Германия, Финландия и др. Програмата бе открита от ансамбъл "Войводино" с ръководител Илияна Божанова. Своето изкуство показаха тракийци, северняци, македонци, добруджанци и шопи.
Самодейците от с. Котленци представиха "Българска сватба". Засвири Стойчо Стойчев с гайдата, Дамян Василев с кавала, на тъпана задумка хореографът на състава Николай Манев, развя се сватбеното знаме. Българи и чужденци се радваха и аплодираха чудесното автентично добруджанско изкуство. "България отново влезе в сърцата на чужденците. Те ще отнесат незабравими мигове за нея", сподели читалищният секретар за НДТ читалищният секретар Цветанка Георгиева.
В продължение на 40 години Ив Моро изучава, събира, популяризира и пренася зад океана българското фолклорно богатство, разказа читалищният секретар. За своята дейност 60-годишният юбиляр бе поздравен с адрес от името на президента Георги Първанов и бе удостоен с почетен знак на страната ни. Самодейци от всички участващи колективи поздравиха и дариха с подаръци Ив Моро от Канада и Хиронобу Сензеки от Япония. Танцьорите от с. Котленци Николай Сарандев и Слави Славов успяха да завладеят Ив Моро със своя танц и той заигра заедно с тях кръшен добруджански ръченик.
Колективът на НЧ "Й. Йовков" благодари на главния експерт "Култура" Стефан Узунов, че стана част от тях, и на ръководството на община Добричка в лицето на кмета Петко Петков - за оказаната помощ и подкрепа за реализирането на  участието. "Желаем им здраве и късмет и все така да обичат фолклора" - е пожеланието, което им отправят самодейците. НДТ

 


Сходни връзки

ГОСТИ ОТ 15 ДЪРЖАВИ АПЛОДИРАХА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА КОТЛЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди