изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-27 @ 07:22 EEST
САНКЦИОНИРАХА 14 ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ ЗА КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ    
ИкономикаОт пресслужбата на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ съобщиха, че са наложи три имуществени санкции по 250 000 лв. на ЗПАД "Булстрад" АД, "Застрахователна компания Български имоти" АД и ЗПК "Лев инс" АД,  шест санкции по 175 000 лв. на ЗПАД "Алианц България" АД, ЗПАД "Армеец" АД, ЗАД "Виктория" АД, "Дженерали застраховане" АД, "Застрахователно дружество Евроинс" АД и ЗД "Булинс" АД, три санкции по 150 000 лв. на "Интерамерикан България" ЗЕАД, "Общинска застрахователна компания" АД, "ХДИ" ЗАД и две санкции по 100 000 лв. на ЗК "ДСК Гаранция" и ЗПАД "Енергия".

Комисията санкционира и Асоциация на българските застрахователи с имуществена санкция в размер 20 000 лева. Застрахователните компании са наказани заради картелно споразумение и обявяване на еднакви цени. Производството е образувано по самосезиране, на 20 декември 2007 г., във връзка с подписания от Асоциацията "Меморандум за изработване на общи позиции, предприемане на съвместни действия, създаване на благоприятни условия за развитие на дейността по сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и за извършването й при условията на лоялна конкуренция, гарантиращи защита на интересите на българското общество и на застрахователната общност".
Анализът на експерти от комисията показал, че подписаният Меморандум, макар и само проект, цели определянето на единна минимална премия по застраховката "Гражданска отговорност", както и определяне на максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници.
Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията и водят до най-сериозните увреждания на пазара. По този начин директно се подменя моделът на ефективната конкуренция със самоограничително съгласувано поведение на участниците на пазара. Премахва се тяхната възможност и стимул да оказват реален конкурентен натиск помежду си. Това е първият случай, в който КЗК прилага директно забраната по чл. 81 от Договора за създаване на европейската общност (ДЕО), поради възможния ефект на Меморандума върху търговията между държавите-членки на ЕС, допълват от комисията.
 


Сходни връзки

САНКЦИОНИРАХА 14 ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ ЗА КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди