изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:35 EEST
Учени отриха първата птица на Земята    
ЛюбопитноПалеонтолози откриха необикновена праисторическа птица, която прилича на летящо влечуго, живяло преди повече от 235 милиона години. Kuehneosaurus се носил плавно през субтропичните гори в Европа, като използвала люспести криле, които го пренасяли на разстояние повече от 9 метра.


Експерти казват, че влечугото, приличащо на гущер, достигало до 0,6 метра дължина и използвало израстъци на ребрата си, за да се придвижва. Научното общество са обединени около идеята, че птиците са произлезли от влечугите преди 50 милиона години, като по този начин правят Kuehneosaurus първата птица, живяла на Земята.

Отдавна изчезналите същества са били изровени първо в Британия от археолози през 1950, но тогава аеродинамичните способности на птиците не са били изучвани.Техните елементарни ‘крила’ винаги били приемани като форма на летящо приспособление, но на учените на времето им липсвала нужната технология, за да тестват теорията.

Но по-рано тази година, експерти от университета в Бристол изследваха и двата вида Kuehneosaurus, намерени в Британия, за първи път до сега.Екипът направил модели на съществата в реален размер и използвал прототипен самолет, за да открият техните уникални летателни възможности. Първи изследвания на учените бяха публикувани тази седмица от Асоциацията на палеонтолозите и преобърнаха историята на летящите същества с главата надолу.

Германският палеобиолог Коен Щайн, който ръководи изследването, каза: ‘Не сме си и помисляли, че Kuehneosaurus може да бъде толкова активен във въздуха. Но всички теории досега се базираха на предположения. Така че ние решихме да построим модели да ги тестваме във въздушен тунел във Факултета по аероинженерство на университета в Бристол’. /Vsekiden.com

dnesplus.bg

 


Сходни връзки

Учени отриха първата птица на Земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди