изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:47 EEST
Д-Р КЪНЧЕВ КЪМ ФЕРМЕРИТЕ: ЗАВЕЖДАЙТЕ ИСКОВЕ СРЕЩУ ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ"    
НовиниНовият шеф на фонда обеща служителите му, ако трябва да работят по 24 часа, но да се обработят исканията на фермерите за изплащане на субсидиите по завършените проекти 

"Вие можете да предявявате искове към Държавен фонд "Земеделие", ако изтече тримесечният срок за изплащане на субсидията по приключили проекти по програма "САПАРД. Убеден съм, че ще се намери механизъм да се изплатят субсидиите на добросъвестните земеделски производители", това заяви вчера на среща с фермери от Добрич, Варна и Силистра изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" д-р Атанас Кънчев. Той призова земеделските производители и фирми, които са приключили работата по проекти по програма "САПАРД" да представят до 31 юли исканията за предоставяне на субсидията. И увери, че ще направи всичко по силите му до 31 август да се изпълнят набелязаните в екшън плана действия, за да може в началото на септември националният ръководител на програма САПАРД да отправи запитване до Европейската комисия за възобновяване на плащанията по програмата. "Надявам се за два месеца да мога да изпълня плана за действие, за да може вашите пари да се отпуснат в тримесечния срок", каза новият шеф на фонда. Той заяви: "За мен земеделието е част от националната сигурност на страната". И увери, че няма да пести сили да се разкрият нередностите, за да може програма "САПАРД" да приключи успешно.
Земеделските стопани в залата настояваха да получат отговор на въпроса дали фондът има екшън план за действие, ако сегашният план не се реализира успешно и плащанията не се отблокират. Те се опасяват, че ще стигнат дож фалити, тъй като са теглили кредити, за да реализират инвестициите. Ако не им бъдат преведени субсидиите от 50 процента от програма "САПАРД" те няма да могат да плащат на банките. "Ще трябва банките да дойдат да ни гледат кравите", коментираха в залата фермери.  
Д-р Кънчев увери земеделските стопани, че ще се срещне с търговските банки, за да помоли да бъдат разсрочени задълженията на стопаните, които работят по проекти по програма "САПАРД" заради спряното й финансиране. От банките той ще иска разсрочване на задълженията на фермерите или поне отсрочване на плащанията по главницата. Банките нямат интерес да ви вземат кравефермите и тракторите, коментира той. Земеделските стопани предложиха да се търси възможност ДФ "Земеделие" да е поръчител пред банките при разсрочване на такива кредити.
На въпрос на земеделски стопани бе обяснено, че няма пречка те да могат да кандидатстват с проекти по програмата за развитие на селските райони, дори ако имат неприключили проекти по "САПАРД", стига да не става въпрос за един и същ тип инвестиция. Д-р Кънчев обяви, че изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" имал седем заместници. Той щял да проучи кой откъде е родом и да районира работата им, за да решават проблемите на място. Той обясни на земеделските стопани, че могат да поискат  отлагане с един месеца на приключването на проектите си по "САПАРД", а на служителите си обясни, че при необходимост ще работят по 12 часа сутрин и още 12 часа вечер, за да обработят вс8ички проекти.
След това д-р Кънев имаше среща с екипа на Разплащателната агенция в Добрич. Ще посети село Добротич, за да се запознае с реализацията на проект за поливна техника, и с. Карапелит, където по програма САПАРД е инвестирано в крави и техника.
 


Сходни връзки

Д-Р КЪНЧЕВ КЪМ ФЕРМЕРИТЕ: ЗАВЕЖДАЙТЕ ИСКОВЕ СРЕЩУ ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди