изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:26 EEST
* БЮРОТО ПО ТРУДА И НДТ ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В АВСТРИЯ    
ОбществоБългарските граждани могат да пътуват до Австрия с валидна лична карта или международен паспорт.

Като турист можете да останете в Австрия 3 месеца, без да е необходимо разрешително. Който иска за остане постоянно в Австрия е длъжен в рамките на 3 дни да посети адресните бюра. Необходима ви е карта за продължително пребиваване, чиято валидност е 10 години. Във Виена за издаването й е компетентен Общински отдел 20. Български гражданин, желаещ да работи в Австрия, се нуждае от работно разрешително без изключения, което се заявява от работодателя. Компетентната местна Служба по трудовия пазар ще потвърди свободата на движение щом работникът е легално нает минимум за една година. На членовете на семейството, пребиваващи в Австрия, ще се осигури свобода на движението след 18 месеца. При окончателно напускане на Австрия свободата на движение се прекратява.
Освен чрез обяви във вестниците, информация за възможностите за работа в Австрия може да намерите и в Службите по заетост - Arbeitsmarktservice (AMS), чрез частни агенции и по обяви в Интернет. Преди да си изпратите документите, трябва да влезете в контакт с потенциалния работодател по телефона или чрез електронна поща, за да проверите дали длъжността е вакантна. Ако сте уговорили интервю - лично, по телефона или чрез електронната поща, носете със себе си автобиография, препоръки и документ, потвърждаващ трудовия ви стаж.
Социална сигурност. Австрийската социално-осигурителна система предлага закрила при старост, болест, бременност, майчинство, както и при безработица. Социалната осигуровка е задължителна за всички професионални групи, което осигурява безплатно обслужване в болниците. Социалните осигуровки се удържат директно от работодателя и се внасят от него в съответната финансова служба. Със съобщението за социално осигуряване всеки служител получава социално осигурителен номер.
Когато купувате къща или апартамент в Австрия, придобивате също частите от земята, върху която е построена сградата. Преди да сключите договора, трябва да проверите дали продавачът е собственик. Наемите в Австрия са уредени от Закона за собствеността и наемите.
В Австрия за повечето професии няма трудности при признаването на дипломата, но за професии като лекари и учители всичко трябва да е изяснено преди да се кандидатирате за работа. Повече информация за признаването на вашите дипломи можете да намерите на следния Интернет адрес - www.kmk.org НДТ

 


Сходни връзки

* БЮРОТО ПО ТРУДА И НДТ ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В АВСТРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди