изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:13 EEST
БАБИ И ДЯДОВЦИ СЪЩО ПО "МАЙЧИНСТВО"    
НовиниБаби и дядовци, които вече са придобили право на пенсия, също ще могат да гледат внучетата си до 3-годишна възраст срещу заплащане от държавата, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта, одобрени вчера от правителството. Досега това можеха да правят само безработни лица, което възпираше някои майки да се възползват от помощта и да се върнат на работа. Сега законопроектът регламентира правото на участие в програми и мерки за заетост и на лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. За гледане на едно дете ще се получава по една минимална работна заплата месечно, която сега е 220 лв., а за гледане на близнаци - по 300 лв. на месец. Очаква се предложените промени да допринесат за повишаване заетостта на по-възрастното население, да насърчат заетостта на жените и да подпомогнат по-доброто съвместяване на професионалните и семейните задължения на майките с деца. Мярката е част от националната програма "В подкрепа на майчинството".
Обсъждат се и идеи бащите също да имат право да излизат в отпуск през първите 15 дни след раждането на детето, стана ясно по време на семинар, който се проведе неотдавна в Добрич. Той бе посветен на представянето на насоки за постигане на равнопоставеност на жените и мъжете. Той бе организиран от Министерството на труда и социалната политика във връзка с "Прилагане на подхода джендър мейнстрийминг в процесите на вземане на решения на местно, регионално и национално ниво". В семинара участваха представители на общинската администрация, на Бюрата по труда, социалните партньори, неправителствените организации, представители на бизнеса. Целта бе те да бъдат запознати с интегрирания подход за равно третиране на половете, т. нар. "джендър мейнстрийминг".
Той включва неограничаващи действия за насърчаване на равнопоставеността и провеждането на специфични мерки в помощ на жените, мобилизиране на всички основни политики и мерки, целящи постигане на равнопоставеност чрез активно и открито съобразяване на етапа на планиране на техните възможни въздействия върху положението на мъжете и жените.
 


Сходни връзки

БАБИ И ДЯДОВЦИ СЪЩО ПО "МАЙЧИНСТВО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди