изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-26 @ 05:43 EEST
ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС КЪМ ДОМА В ОПАНЕЦ    
НовиниС нова сграда се е сдобил домът за възрастни хора с деменция в село Опанец по проект, финансиран от Социално-инвестиционния фонд. Вече е изпълнен първият му етап на стойност 360 000 лева и е построена нова двуетажна сграда.

На приземния етаж са разположени работилница, гараж, котелно и т.н. На първия етаж има стаи със 17 легла. Те са оборудвани със санитарен възел и са предназначени за хора с увреждания. Там има също столова, кухня, хранителни складове и др. Сградата вече е обзаведена и функционира, информират от общината. През ноември м.г. стартира и проект на стойност 351 796 лева за изграждане на стационар с 30 легла. Тя вече е почти завършена, но отпуснатите пари са се оказали недостатъчни и,  за да придобие сградата окончателен вид, се търси допълнително финансиране. По проект на стойност 31 500 лева от фонд "Социално подпомагане" са отпуснати средства за мебелно обзавеждане на новата сграда.
Предвижда се и трети етап. В рамките му се предвижда да се извърши основен ремонт на съществуващите вече сгради и помещения, изграждане на обслужващ блок и паркинг за коли на хора с увреждания. На четвърти етап трябва да се благоустрои дворното пространство.
След реализацията на проектите в значителна степен ще се покрият изискванията за стандартите и критериите за предоставяне на качествени институционални грижи за хора с увреждания. Още повече, че към дома се отчита засилен интерес. Той почти ежедневно се посещава от близки на потенциални пациенти. При капацитет от 45 места, през миналата година там са били заети 43. Чакащите за настаняване в края на 2007 г. са били 29 болни, от които десет от Добричка област, а останалите от Варненска, Сливенска, Шуменска и Пловдивска области. От началото на тази година капацитетът на дома със заповед на социалния министър е увеличен на 50 места, които са напълно заети. От 1 януари досега са настанени в дома 16 пациенти, а чакащите са 15. Последният анализ на пациентите в дома сочи, че най-много /16/ те са от Варна, следвани от Добрич /14/ и община Добричка /10/.
 


Сходни връзки

ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС КЪМ ДОМА В ОПАНЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди