изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:34 EEST
Храмът на Кибела може напълно да бъде възстановен    
ИсторияХрамът на Кибела в Балчик може напълно да бъде възстановен и да получи статут на паметник със световно значение, ако археолозите имат възможност да проучат и западната стена на античната сграда.

Това съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева за БТА днес.

Тя допълни, че западната част на обекта попада под фундамента на новостроящ се хотел и археологическите проучвания са преустановени.

По думите й има становище на комисия на Националния институт за паметници на културата тази част от новия строителен обект, която възпрепятства проучванията, да бъде разрушена.

Теренът е частна собственост и общината води преговори с предприемача да го купи. Храмът бе разкрит при аварийни разкопки през пролетта на 2007 година.

"Храмът е напълно проучен откъм северната страна до основи, разкрит е входът заедно с предверието и стълбища, открихме керемиди и знаем, че античната сграда е имала двускатен покрив", обясни Радостина Енчева.

Според археологическия екип храмът на Кибелае единственият елинистичен храм в България запазен толкова добре. Предполага се, че сградата е строена през 280-260 година пр. Христа и е функционирала повече от 700 години.

"Очакваме до месец реставрацията и консервацията на движимите паметници, открити в храма, да приключи и да бъдат подредени в експозицията на музея", информира директорът на институцията.

Археолозите попаднаха в античната сграда на двайсетина цели или полузапазени мраморни статуи - повечето на Великата майка на боговете. Специалистите обработват над 200 монети от III-IV век след Христа.

Ще бъдат реставрирани и над 20 надписа - повечето на гръцки език, както и петнайсетина глинени лампи, игли от кост, някои украсени с главата на Афродита, допълниха от музея. БТА

БАЛЧИК ИСКА ХРАМА НА КИБЕЛА, БИЗНЕСМЕН ОЦЕНИ МЯСТОТО НА 680 000 ЕВРО

НОВИ ОТКРИТИЯ В ХРАМА КИБЕЛА

Общината в Балчик е готова да откупи терена с храма на Кибела

СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ ЩЕ ИСКА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ ЗА БАЛЧИК

ПРАЗНУВАМЕ КАТО ДРЕВНИТЕ РИМЛЯНИ ПРЕДИ КОЛЕДА

МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА КИБЕЛА

СЪДЕЙСТВИЕ ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА БОГИНЯ КИБЕЛА

 


Сходни връзки

Храмът на Кибела може напълно да бъде възстановен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди