изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-21 @ 18:18 EET
ГЛОБИХА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЯЙЦА И ПТИЧЕ МЕСО С ОБЩО 293 ХИЛ. ЛВ.    
НовиниСред фирмите, влезли в споразумението, са и добричките "Яйца и птици - Зора" - с. Дончево, и "Птицекланица" АД - Добрич

От пресцентъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщиха, че е наложена имуществена санкция на производители на яйца и птиче месо общо на стойност 293 хил. лв. заради забранено споразумение. КЗК е постановила пет имуществени санкции по 30 000 лв., като една от тези пет фирми е "Яйца и птици - Зора" АД - с. Дончево. Има наложени санкции от по 10 хил. лв., 8 хил. лв., 7 хил. лв., и от по пет хил. лв., като сред глобените с 5 хил. лв. фирми е и "Птицекланица" АД - Добрич.

Според експертите на КЗК санкциите на предприятията са наложени заради нарушения на чл. 9, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията. Комисията постанови прекратяването на споразуменията между фирмите.

Производството е образувано по самосезиране, във връзка със съмнения, че рязкото увеличение на цената на едро на пилешкото месо, в началото на месец август 2007 г., се осъществява с активното участие на "Съюза на птицевъдите в България" и "Градус" ООД - Стара Загора, чиито представители съобщават в медиите конкретни прогнози и препоръки относно равнищата на цените на пилешкото месо, като дори оповестяват конкретните моменти, в които цените следва да бъдат увеличени.

Проучването на експертите е обхванало периода 2002 - 2007 г. и разглежда два основни пазара: производство на яйца и производство на пилешко месо. Събраните многобройни доказателства сочат, че "Съюза на птицевъдите в България", като браншова организация, е организирал срещи между членовете си с предварително поставена явна антиконкурентна цел - координиране и съгласуване на ценовото им поведение. Съюзът е създал комисия и регулярно е организирал срещи по ценовата политика през целия процесен период, особено активно на пазара на яйцата. Подобно поведение създава възможност за нерегламентиран обмен на чувствителна информация и е предпоставка за ограничаване на конкуренцията, категорични са експертите от КЗК. Комисията е установила, че на пазара на яйца фирмите са изработили и са се придържали към определен съвместен план за контролирането му, както по отношение на прилаганите цени, така и по отношение на регулиране на обема на производство. Извършвани са редица мерки от фирмите, които са имали за цел ограничаване и премахване на конкуренцията на пазара. Съгласуваното повишаване на цената на яйцата през юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че тя е надминала и средно европейските цени, отчитат от КЗК.

По отношение на пазара на пилешко месо данните сочат, че в периода 2002 - 2007 г. цените на пилешкото месо не са се формирали в условията на ефективна конкуренция. Участниците активно са провеждали срещи, на които обменяли информация отново с цел контролиране на пазара и поддържане на минимални ценови равнища. През 2007 г. (май-септември) се наблюдава едновременно и рязко покачване на цените от всички участници, особено изразено при пилешкото месо. Процесът на координация се подпомага и от разпространение на индивидуална ценова информация от най-големите производители на пилешко чрез средствата за масова информация. Проведена е нарочна  пресконференция по повод затрудненията на птицевъдния бранш при намирането на зърнените компоненти, където се посочва, че от "следващата" седмица на септември цената на замразеното пиле "ще мине 4 лева на рампа и ще гони 5 лв. по магазините".

Икономическият анализ показва, че ръстът на цената на яйцата и пилешкото месо е изпреварвал ръста на цената на фуража. В отделни периоди в рамките на 2002 - 2007 г., през които на пазара се е забелязвала тенденция на рязко намаление на цените, срещите между производителите на яйца и пилешко месо са зачестявали, а голяма част от дискусиите са приключвали с препоръки за определяне на минимални цени. 

Комисията смята, че действията на дружествата противоречат на Закона за защита на конкуренцията и с тях фирмите са предизвикали неоправдано увеличение на продажните цени на продуктите си. За разкриване и изземване на доказателствата са използвани възможностите на Forensic-лабораторията.

НДТ

 


Сходни връзки

ГЛОБИХА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЯЙЦА И ПТИЧЕ МЕСО С ОБЩО 293 ХИЛ. ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди