изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:38 EEST
* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В БЕЛГИЯ    
ОбществоЗа пребиваване до 3 месеца в Белгия не е необходимо разрешение, а само валиден документ за самоличност.

За период над 3 месеца до 1 година е необходимо временно разрешение за пребиваване. За да кандидатствате за такова в Местната служба, са необходими документ за самоличност, 3 снимки и платена такса. Ако постоянно пребивавате и имате постоянен доход, може да кандидатствате за постоянно разрешение за пребиваване за период от 5 години, което може да бъде многократно удължавано. При издаване на разрешение данните ви ще бъдат въведени в т. нар. регистър на населението.
Белгия ще прилага преходен период за наемане на работа през първите две години, като ще даде облекчен достъп за български граждани до определен кръг от професии. За останалите професии ще се изисква притежаването на разрешение за работа. Категориите разрешения за работа са две - разрешение за работа тип "А" /безсрочно разрешение, което е валидно за всички наемни професии/ и разрешение за работа тип "Б" /срочно разрешение за работа за максимален срок от дванадесет месеца при един определен работодател/. Съществува и разрешение за наемане, което се издава на работодателя. То служебно води до издаване на разрешение за работа "Б". Когато работникът притежава разрешение за работа "А", не се изисква разрешение за наемане от страна на работодателя. Разрешение за работа "А" губи валидност, ако притежателят на този документ отсъства от страната за период по-дълъг от една година. Разрешение за работа "А" се издава: на работник, който докаже, във времето, което предшества непосредствено датата на подаване на молбата, че е работил 4 години с разрешение за работа "Б" с платени данъци и вноски в продължение на един легален и непрекъснат престой в страната; на лице, което докаже пет години легален и непрекъснат престой в периода, който предшества непосредствено подаването на молбата; на съпруг/съпруга на лицето, което има право да получи разрешително за работа А. работа може да търсите чрез обяви в ежедневниците, регионалната преса, интернет.
Социално-осигурителната система в Белгия ви дава право на закрила при болест и инвалидност, възраст, безработица, трудови злополуки и професионални заболявания, семейни добавки. Социалните осигуровки са около 13.07 процента от брутната заплата. Те се удържат директно от заплатата и се привеждат от работодателя. Когато започнете работа, работодателят ви регистрира в социално-осигурителната система, с изключение на здравната осигуровка, за която вие трябва да изберете кооперативна асоциация за помощи или да се регистрирате в допълнителен здравноосигурителен фонд.
Не е трудно да се намери жилище в Белгия. Цените варират значително в зависимост от местоположението, но по принцип са по-ниски от съседните държави. Наемодателите плащат таксите на жилищните агенти. Никога не плащайте или сключвайте договор с агент. Всички договори се подписват с наемодателя.
За признаване на дипломи и други квалификации в Белгия трябва да се обърнете към съответните институции на трите общности - френска, фламандска и немско говореща. НДТ

 


Сходни връзки

* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В БЕЛГИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди