изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:07 EET
ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... ЛЕДЕНИКА - ЛЕДЕНА ПРИКАЗКА, СКЪТАНА В СТАРА ПЛАНИНА    
ЗабележителностиЕдин от стоте национални туристически обекта е разположен във Врачанския Балкан - пещерата Леденика. По-конкретно нейното местоположение е в северозападния край на Стара планина, наречен Стрешерски дял на Врачанската планина на 16 км от Враца. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 м. Температурата в пещерата варира от -7° C до 15° C, при стабилни 8° С във вътрешността.

Пещерата е била известна още по времето на османското робство, като овчарите са я използвали да съхраняват вътре овчето мляко. Така и до днес не е известно кой е открил пещерата, но това е една от сравнително младите пещери в страната. Тя се е образувала преди около 2-2.5 млн. години и се състои от няколко зали.
В най-ниската част на Леденика се намира "Предверието" - през зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. В Предверието се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. На пода, под високия купол стои красив комплект за вино - от ледени бутилки и чаши, сякаш посипани с пудра. На някои места блестят чудни синьо-бели водопади. Ледените сталактити приличат на мечове - къси или по-дълги, стигащи до 4 м. И всичко искри с диамантен блясък. Няколко метра човек трябва да се движи наведен през прохода "Плъзнята", за да стигне до малката зала с кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в "Концертната зала" (наричана така поради удивителната си аркустика). В тази зала всяка година се правят концерти на Врачанската филхармония и други оркестри, но тяхната продължителност не е по-голяма от 30-45 минути поради ниската температура и голямата влажност. В Концертната зала могат да се наблюдават Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Кледа, къщичката на баба Яга и много други причудливи форми, изваяни от природата. Под нея се намира друга зала, известна с името Хладилника, като в минали времена хората я ползвали за съхраняване на семена. От тази зала се преминава през "Малката" и "Голямата пропаст", през коридора "Завеските", за да се стигне до "Бялата зала", където се извисяват Свекървенският език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. По металните мостове се стига и до едно малко синтрово езеро с дълбочина не повече от 50 см, което е наречено "Езерото на желанията" и, за което се твърди, че е "вълшебно". Според легендата, ако някой потопи ръката си в ледено студеното езеро в пещерата или хвърли монета и си пожелае нещо, желанието му ще се изпълни. След него веднага човек преминава през Чистилището или Проходът на грешниците и всеки, който успее да се провре през причудливите природни образувания, се смята, че е пречистил греховете си и е човек с чисто сърце. Най-високата точка на пещерата се нарича "Седмото небе" - достъпно само за най-запалените туристи.
Животинският свят е беден: прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета. Единствено тук може да се види насекомото "Леденикус" или "Светломразец". От растителния свят се срещат лишеи и мъхове, които са слабо развити.
Първите си посетители приема през 1961г., а през 1962г. е обявена за природна забележителност. Подземното царство на пещерата Леденика е толкова красиво и уникално, че е невъзможно да бъде описано, то трябва да бъде видяно.
 


Сходни връзки

ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... ЛЕДЕНИКА - ЛЕДЕНА ПРИКАЗКА, СКЪТАНА В СТАРА ПЛАНИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди