изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:10 EEST
ГЛОБИХА И ТРИ СДРУЖЕНИЯ НА ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ И СЛАДКАРИ ЗА КАРТЕЛНИ СПОРАЗУМЕНИЯ    
Новини35 хил. лв. са наложените санкции на сдруженията от Комисията за защита на конкуренцията

На три професионални сдружения на хлебопроизводителите и сладкарите у нас Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е наложила санкции за забранени споразумения, съобщиха от пресслужбата на КЗК. 15 000 лв. за картелно споразумение е наложено на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България - София, и две имуществени санкции по 10 000 лв. на сдружение "Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите" - Бургас, и Асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" - София. Освен санкциите, комисията е постановила прекратяване на споразуменията.
От КЗК уточняват, че производство е било образувано през юли 2007 г., във връзка с множество съобщения в медиите за масово увеличаване на цената на хлябa. Проучването на експертите показва, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната. В редица свои изявления в периода 2003 г. - 2007 г. техни представители коментират, прогнозират и препоръчват определени цени на хляба, които да бъдат наложени от страна на членовете - предприятията хлебопроизводители. Обсъждат се и конкретни мерки за борба с конкурентите, които предлагат хляб на по-ниски цени, уточняват още от пресцентъра на КЗК.
Анализът на комисията показал, че сдруженията са създали и прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество между своите членове, взели са конкретни решения, чрез които да се постигне съгласувано определяне на съществените аспекти от пазарното, в т.ч. и ценово, поведение на независимите конкуренти на пазара. Регулярно са изготвяни справки за цените на хляба и брашното за определени периоди по региони и събраната информация е разпространявана с конкретни указания за планирано увеличение на цената на хляба. Сдруженията са провеждали множество срещи с ясна и категорична цел да се постигне атиконкурентна уговорка между членуващите предприятия, относно прилаганите цени, за да се защитят техните интереси срещу конкуренти, предлагащи хляб на по-ниски цени. Спрямо последните са предприемани мерки за сезиране на редица контролни органи, които да извършат проверки за прилагане на "прекалено ниски цени на хляба, които се поддържат в някои региони от нелигитимни хлебопроизводители", допълват от КЗК. Иззетите писмени доказателства сочат, че членовете на ФХСБ са осъзнавали, че дори обсъждането между преки конкуренти на цените на хляба, както и предприемането на общи координирани действия противоречи на правилата на конкуренцията. Установено е, че сдруженията са събирали от членовете си "чувствителна информация", която в последствие е ставала достояние на всички. Според европейската практика, обменът и разкриването на такава информация сред конкуренти, особено на пазари, на които оперират много на брой малки и средни предприятия, е от обективно естество да доведе до съгласуване или координиране на поведението им.  За разкриването и изземването на доказателствата са използвани възможностите на Forensic-лабораторията на КЗК. Санкционираните страни, в качеството си на сдружения на предприятия, са създали реални условия за съгласувано поведение на участниците на съответния пазар, като по този начин са направили опит да нарушат тяхната готовност и стимул да се конкурират помежду.
 


Сходни връзки

ГЛОБИХА И ТРИ СДРУЖЕНИЯ НА ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ И СЛАДКАРИ ЗА КАРТЕЛНИ СПОРАЗУМЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди