изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:06 EEST
* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА    
ОбществоАко желаете да останете в Чехия повече от 30 дни, трябва да уведомите за това Полицията за чужденци. При престой над 3 месеца трябва да получите от нея разрешение за пребиваване.

За целта е необходимо да представите валиден паспорт или лична карта, доказателство за здравно осигуряване, документ, доказващ целта на пребиваването /работа, учене, самонаетост/.
Работа можете да си търсите чрез бюрата по труда в Чехия. Персоналът там може да ви помогне да получите достъп до базата данни със свободни работни места, които работодателите са задължени да публикуват. Друга възможност е да се обрънете към частните посреднически агенции. В този случай е добре да проверите дали съответната агения е лицензирана. Услугите, предлагани от частните посредници, са безплатни. Националните ежедневници също често посвещават цели подлистници на информация за възможностите за заетост. Всеки, който работи в Чешката Република, се осигурява чрез чешката социално - осигурителна администрация. Работодателят е задължен да удържа от заплатите на работниците си дължимите социално - осигуритлни вноски, които са в размер на 8% от съответната брутна заплата. Вноските за сметка на работодателя са в размер на 26%. Вие ще имате право на обезщетения за безработица ако сте работили 12 месеца през последните 3 години. Ако сте безработен в Чехия и сте с право на обезщетение, придобито в друга страна, можете да кандидатствате за получаване на тези обезщетения в Чехия, но за не повече от 3 месеца. Всеки, който е достигнал изискуемия минимум от 25-годишен период на осигуряване и е навършил пенсионна възраст, или е достигнал 15-годишен период на осигуряване и е навършил 65 години, има право на пенсиониране. Освен 8% осигурителни вноски, на работника ежемесечно се удържат 4,5% за здравно осигуряване. Работодателят внася за своя сметка допълнителни здравни осигурителни вноски в размер на 9%.
В Чехия значителна част /около 1/4/ от доходите се изразходват за храна. Друго важно перо са разходите за домакинството /около 18%/, както и разходите за култура и свободно време /около 16%/. Като цяло въпросът с жилищата в Чехия е сложен и да се намери евтино жилище под наем не е лесно. Най-високи са наемите в големите градове. Типична практика е да се сключват договори за наем за определен период. Договорите се сключват съгласно Гражданския Кодекс и е препоръчително да се консултирате с адвокат преди да престъпите към сключването на договор за наем.
Ако желаете да упражнявате в Чехия професия, която не е регулирана, вие можете да я практикувате без да е необходимо признаване на квалификацията ви. Ако желаете да упражнявате регулирана професия е необходимо да кандидатствате за признаване на квалификацията ви в съответната институция. Тя излиза с решение в срок от 90 до 120 дни. НДТ

 


Сходни връзки

* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди