изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 17:22 EEST
* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ЕСТОНИЯ    
ОбществоБългарските граждани не се нуждаят от разрешение за пребиваване в Естония. До три месеца могат да пребивават с валидна лична карта без всякакви формалности.

От три месеца до пет години се изисква да се обяви основание за пребиваване. За този период се издава удостоверение за актуална адресна регистрация на българския гражданин - за упражняване на правото му на пребиваване, произтичащо от факта, че е гражданин на ЕС. На съпругата/съпруга се издава същото удостоверение, ако тя/той има гражданство на Съюза. В случай, че тя/той са граждани на друга държава, тогава им се издава карта за пребиваване.
Естония не прилага никакви ограничения за достъп до нейния трудов пазар за граждани на България. Те трябва да регистрират престоя си в Естония в срок от три месеца след пристигането си и не се нуждаят от допълнителни разрешения, за да започнат работа в страната. Могат да се регистрират в съответните служби по заетостта за търсене на работа. Българските граждани имат право да ползват предлаганите там услуги, а при упражняване на трудова заетост имат право на същите условия на труд, на същото заплащане и привилегии, както гражданите на страната-домакин. Самостоятелно заетите български граждани могат да се установят в тази държава както във всяка една държава-член на ЕС и да предлагат услуги свободно. За тази дейност не се предвижда преходен период. Обикновено основната заплата се договаря, но някои работодатели предлагат заплащане, базирано на резултатите от работата. Заплатата се плаща обикновено веднъж в месеца, като се превежда по банкова сметка. Компанията издава фиш с информация за начислената заплата и направените удръжки. Работното време заедно с извънредния труд не може да надвишава 48 часа на седмица за период от 4 месеца. От служителите не може да се изисква да работят повече от 4 часа на ден извънредно. Продължителността на смяната заедно с извънредния труд не може да надвишава 12 часа. От служителите може да се изисква да работят извънредно с тяхно съгласие не повече от 200 допълнителни часа за година.
Вноските за социално осигуряване се плащат от работодателя. Размерът на социалната осигуровка в Естония е 33% от облагаемия доход. Социалното осигуряване в Естония покрива: пенсии, семейни придобивки, здравно осигуряване, осигуряване за безработица, придобивки за инвалиди, придобивки за репресираните, помощи за погребение и др. Когато една професия не е регулирана в приемащата държава членка, кандидатът е свободен да се обърне към работодател там и да бъде нает. В случай, че професията е регулирана в приемащата държава, лицето трябва да се обърне към компетентния орган на нейна територия, за да се направи признаване на квалификацията. НДТ

 


Сходни връзки

* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ЕСТОНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди