изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:22 EEST
НАД 100 ДУШИ СЪБРА РОДОВА СРЕЩА В ТЯНЕВО    
Общество

Над 100 души от Златевия род се събраха на родова среща в добричкото село Тянево. Тя се проведе преди дни в читалище "Васил Левски", неин организатор бе краеведът и фолклорист Иван Жечев.



Срещата започна с посаждане на дръвче от потомците на рода в двора на читалището. Борчето бе засадено от най-възрастния от Златевия род - 86-годишния Руси Радев Златев - единственият жив жител на с. Тянево, участник в Отечествената война. Дръвчето бе полято от момиче от рода, облечено в народна носия. Участниците в срещата си направиха обща снимка, разгледаха фототабло и родословното дърво, подредени във фоайето на читалището. По стар български обичай при влизането в салона присъстващите бяха посрещнати с хляб и сол и бъклица вино. Пръв прага прекрачи Руси Радев Златев.
По време на тържествената част краеведът Атанас Пеев запозна участниците в срещата с историята на Златевия род. Един от младите потомци - Васил Вълев Златев, говори за полезната среща и добрата й организация и предложи тя да стане традиционна. Събирането продължи с музикален поздрав, отправен от оркестър с ръководител Тодор Янакиев - зет на Златевия род. Присъстващите се хванаха на хоро, което през цялото време бе водено от съпругата му Янка Златева. Поздрав отправи най-младият гайдарджия на селото Слави Стоянов -също представител на рода. На кавал пък засвири Борислав Йорданов от Добрич. Специален поздрав отправи гайдарджията Стойчо Стойчев - от ЦРД, преподавател на Слави. Присъстващите похапнаха печено агне, приготвено от Марийка Русева - дъщеря на Руси Златев. Срещата завърши с родово хоро.
Това бе петата родова среща, организирана от Иван Жечев. Преди това подобни събирания по негова инициатива е имало на Жечевия, Хаджиларския, Господиновия и Попбожандойчевия род. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 100 ДУШИ СЪБРА РОДОВА СРЕЩА В ТЯНЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди