изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:25 EET
* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ    
ОбществоВъв Финландия за гражданите на България се прилага изискването за регистрация на правото на пребиваване - в случай, че то ще надвиши три месеца.

Тази регистрация се извършва от местните полицейски служби. За целта е необходимо да се представят следните документи: формуляр, съдържащ основна информация за лицето /получава се от там/, информация за заетостта и условията за работа, предоставена от работодателя, доказателство за наличието на средства за пребиваване, валидна лична карта или паспорт, други документи - по преценка на всеки един случай. В съответното полицейско управление се издава писмено удостоверение - свидетелство за регистрация, за което се заплаща такса от 40 евро. В случай, че българският гражданин се придружава от членове на семейството му, те се регистрират отделно. Ако членът на семейството е гражданин на ЕС, той получава свидетелство за регистрация, а в случай, че е от трета страна, получава карта за пребиваване на член на семейство на гражданин на ЕС.
Финландия не прилага преходен период за търсещите работа от България. Сериозно обаче се препоръчва търсенето на работа да стане още в България. Трябва да знаете, че за финландския трудов пазар се изискват добри професионални умения и трудов опит. Не се търси неквалифицирана работна ръка. Когато започвате да търсите работа, трябва да вземете предвид и езиковите си способности - можете ли да се справите за начало на английски език. Трябва да знаете, че повечето обяви за работа във Финландия изискват основни познания по фински. Първа стъпка при търсенето на работа - проверете основната информация за Финландия в интернет EURES - Европейският портал за мобилност ще ви даде информация на български език за условията за живот и работа. Посетете също и сайта на финландската служба по заетост, в който също се публикуват обяви за работа. Информация може да потърсите и в бюрото по труда по местоживеене. Регистрацията може да бъде извършена от работодателя или от работника. В много отрасли профсъюзите и организациите на работодателите редовно договарят размера на заплащането и условията на труд, но най-често заплатата се договаря основно между работника и работодателя. Работодателите обезпечават работниците с медицинско обслужване и често с хранене.
Наемите в Хелзинки и в другите големи градове са значително по-високи от други краища на страната. Те могат да стигнат до 30 % от месечната заплата. Законодателството на Финландия позволява на чужденците да закупят недвижим имот. НДТ
 


Сходни връзки

* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди