изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:09 EEST
В Латвия се провежда референдум за промяна на конституцията    
По светаРига. Латвийците гласуват днес на референдум, който може да даде на електората в пр***тийска държава конституционното право да разпуска парламента, което, според привържениците на идеята, се налага, за да бъдат подрязвани крилата на арогантни политици, отбелязва АФП.

Предложението гласоподавателите да имат възможността да налагат нови избори на 100-членния парламент дойде от лявата опозиция в страната и благодарение на вълната от обществено недоволство от дясноцентристкото правителство, което призова латвийците да го отхвърлят.
“Референдумът няма да реши нищо. Само дава възможност за нови избори,” каза премиерът Иварс Годманис в изявление по радиото преди вота.
Положителният отговор на референдума ще доведе до промяна в конституцията на страната, която позволява провеждането на всенародно допитване за разпускане на парламента, при условие, че бъдат събрани подписите на една десета от имащите право на глас 1,5 млн. латвийци.
Избирателните секции започнаха работа в 7 часа и ще затворят в 22 часа, като първите неокончателни резултати се очакват час по-късно. Проведено неотдавна проучване на Market Data показа, че 72% от латвийците биха гласували с “да”, а само 9% отхвърлят предложените конституционни изменения. Според социолозите, обаче, избирателната активност ще е ключов фактор за резултата от референдума.  Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

В Латвия се провежда референдум за промяна на конституцията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди