изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:08 EEST
Тачева затяга дисциплината    
Новини
От началото на годината Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е образувал 6 дисциплинарни производства, 4 от тях са приключили с уволнение. Това съобщи на семинар в крайморското селище Крапец министърът на правосъдието Миглена Тачева, цитирана от БГНЕС.


Според министъра дисциплинарната практика в нейното ведомство става все по-сериозна. Мястото на следствието е проблем, който стои нерешен от няколко години, когато затворихме глава 24 по преговорния процес за приемане в ЕС. Оттогава има поет ангажимент за редуциране на следствието, каза още министърът на правосъдието Миглена Тачева, цитирана от БТА.
От близо 1700 преди време сега са 550 заетите щатни бройки в следствието. Но в последните няколко доклада отново има текст за следствието, в който е казано, че въпросът трябва да се реши. Сегашната ситуация не е добра за следователите, за досъдебната фаза, каза Тачева.
Има няколко варианти за решаване на проблема със следствието, като цяло идеята е да се усили разследващата функция на прокуратурата. До септември трябва да има концепция за нов НК. След това ще започне изработването на нова концепция за наказателна политика, която да е готова до края на годината. Ще опитаме нова процедура за леките дела, така ще се намали с около 30 на сто натовареността на магистратите, каза Тачева.
С промените в НПК няма да бъде заложен текст за правомощията за следователите. В четвъртък по време на оперативно заседание МС ще се обсъжда планът за действие след доклада. МОН, МЗ и още няколко ведомства ще трябва да вземат съответните мерки, каза Тачева. Над 100 млн. лева са предвидени з завършване и започнати ремонти или изграждане на сгради в цялата страна. Всичките проекти трябва да завършват до края на 2010 година. Най много пари са предвидени за построяване на съдебна палата във Варна, ремонт във върховната касационна прокуратура и още редица други обекти в страната. Общо обектите са 44.
Искаме през октомври да имаме окончателно решение за Единната система за противодействие на престъпността. Така ще е ясно дали ще се децентрализира информацията или ще се ползва с една обща база. Сега само следствието и военна полиция попълва системата по начина, по който тя бе замислена.
 


Сходни връзки

Тачева затяга дисциплината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди