изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:23 EEST
Игумен запали Гложенския манастир и избяга    
Ред и сигурностЛовеч. Игуменът на Гложенския манастир “Св. Георги Победоносец” Панкратий предизвикал пожар в манастира, съобщиха от Областна дирекция "Полиция"-Ловеч. Огънят избухнал около 00:20 часа.

На място са изпратени служители от РПУ-Тетевен, които са установили, че игуменът на манастира, йеромонах Панкратий – П.Д.- 50 годишен, от село Малък Извор, е влязъл в конфликт с група посетители и стрелял с газов пистолет марка "Заза" 8 мм. След това игуменът запалил канцеларията на манастира, след което, със собствения си джип "Опел Фронтера", избягал в посока село Голям Извор. В района на местността "Предела", Панкратий подпалил и автомобила, който е напълно унищожен. Междувременно пожарът в манастира е потушен от служители на пожарната в Ябланица и Тетевен.
Около 6.00 часа тази сутрин игуменът се връща и повторно запалва канцеларията в Гложенската Света обител, след което се укрива. Пожарът отново е потушен, а след намеса на служители от РПУ-Тетевен Панкратий е издирен и задържан за 24 часа. Той е транспортиран в МБАЛ-Ловеч поради съмнение за фрактура на дясна ръка. В РПУ-Тетевен е образувано дознание. Агенция "Фокус"

Игумен Панкратий ще бъде временно отстранен от служба
03 август 2008 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Ще издам заповед за временно отстраняване на игумен Панкратий до установяване и доказване на вина, каза за Агенция “Фокус” Ловчанският митрополит дядо Гавраил във връзка с информацията, че Панкратий е предизвикал пожар в Гложенския манастир.
„В момента си изяснявам нещата, бях при Панкратий, който е в болницата в Ловеч. Панкратий твърди, че е запалил само личните си вещи и автомобила си, който му е бил личен подарък - джип "Опел Фронтера", обясни дядо Гавраил.
Версията на Панкратий е, че с човек, който е наел стая в манастира, са се скарали. Панкратий отрича информацията, че е стрелял с газов пистолет, но и не твърди, че е имало нападение срещу него. Оплакал се е, че е имало гости, които са се държали предизвикателно към него и се е сдърпал с тях. Искали са от него да им прави компания до късно. „Това обаче е неговата версия. Ако се изясни, че Панкратий има вина, ще бъде наказан и според църковните закони. Едно от най-тежките наказания е да бъде низвергнат и няма да има право повече да служи”, каза дядо Гавраил. Докато е временно отстранен, задълженията на Панкратий ще се поемат от семейство, което от много време помага в манастира. В Гложенския манастир има още един йеромонах, който ще остане да служи – Нектарий.
„Досега не съм имал официални оплаквания срещу Панкратий и не съм имал повод да го наказвам за нещо. Панкратий е постъпил на служба в Гложенския манастир през 2002 година и това е първият инцидент, за който научавам”, каза още Ловчанския митрополит.
Мина МАРИНОВА

 


Сходни връзки

Игумен запали Гложенския манастир и избяга | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди