изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:17 EEST
Близки до министър Масларова фирми източват бюджета    
Интервюта Г-жо Понева, вие сте тази, която от трибуната на парламента постави щекотливия въпрос - как фирми, близки на социалния министър Масларова, се облагодетелстват за сметка на бюджета?


- Това беше още преди две години. Въпросът ми тогава беше за това, че съпругът на г-жа Масларова като изпълнителен директор на фирма "Лена" ЕООД и обръч от по-малки фирми около нея са усвоили средства от бюджета за доставка на горива. И за социални дейности, и за ТЕЦ "Марица - Изток" на стойност около 5 млн. лв.

Сделките са сключвани през 2004 г., когато Масларова беше зам.-председател на парламентарната социална комисия, и през 2005 г., когато вече е социален министър. Повечето от поръчките са спечелени без конкурс заради отсъствие на друг кандидат. Това е типичен конфликт на интереси, просто няма какво да коментираме по този въпрос.

Как стана така, че не последваха никакви санкции спрямо хората, съдействали за преливането на пари от бюджета в този кръг фирми?
- Комисията за корупцията беше сезирана, но още нищо не е направила, абсолютно нищо. Нещата се потулиха, както подобава на едно такова управление, което замита всички свои нарушения много бързо и лесно. Сега отново ще сезирам комисията за възникналата нова ситуация около министър Масларова. Ще отправя въпрос и към министър-председателя Сергей Станишев, и се надявам все пак някой да погледне и назад във времето.

Какво точно имате предвид?

- Свидетели сме на поредния очевиден начин за източване на държавата в полза на близки до министър Масларова фирми, по-точно фирма, която е създадена точно с цел да усвои пари от бюджета. Това може да се докаже с документи. Разпределянето на бюджетния излишък през 2007 г. стана набързо и на тъмно. До момента ние, народните представители, все още не получаваме информация - конкретно за какви обекти отиват парите, колко пари и къде. Такава разбивка нашите министри не са ни дали. Очевидно се крие начинът, по който се харчат парите.

Но с Постановление № 298 от 7 декември 2007 г., чрез което се одобряват допълнителни бюджетни кредити, са отпуснати 10 млн. лв., предназначени за изграждане (нарочно акцентирам върху думата изграждане) на административна сграда за нуждите на Министерството на труда и социалната политика в гр. Стара Загора.

Всъщност сградата е в груб строеж и се нуждае от реконструкция, което става ясно от обществената поръчка. Там се вижда, че става въпрос за довършителни работи. 10 млн. лв. са от бюджетния излишък, впоследствие на същата фирма са отпуснати още 8 млн. лв. (вероятно от социалното министерство). Така вече говорим за 18 млн. лв. за реконструкция на построена сграда. За сравнение само ще ви кажа, че в гр. Дупница норвежка фирма за 16 млн. лв. строи цял жилищен квартал, а г-жа Масларова ще довършва сграда с 18 млн. лв.

Как направихте връзка между парите, отпуснати от бюджета, и кръга от фирми, приближени на социалния министър?
- Обществената поръчка била спечелена от ГД "Стара Загора 2007". Любопитното обаче е, че фирмата, регистрирана на 10.12.2007 г., тоест три дни след отпускане на парите за МТСП, е с дейност "Общо строителство на сгради и строителни съоръжения", с капитал 5000 лв. При обявата за поръчката през ноември "Стара Загора 2007-ООД" още не е регистрирано като юридическо лице, това става през декември, когато парите вече са осигурени. Водещата фирма в сдружението е "Конкордия". Именно с тази фирма има 3 сключени договора през 2006 г. за обществена поръчка по добре познатата процедура "договаряне без обявление по ЗОП" (ЗОП - Закона за обществените поръчки - бел. ред.) за доставка на горива за социални домове, ТЕЦ "Марица -Изток" и др.

В официалния регистър като лице за контакти е посочен Венцислав Драганов, който всички знаят, че е най-приближеното лице на семейство Масларови. Той е собственик на хотел "Амира" в гр. Ст. Загора. Това е мястото, където Масларова отсяда много често, там се провеждат много мероприятия на социалното министерство.

Не е ли всъщност този хотел собственост на Емилия Масларова? Имаше  такъв сигнал още преди 2 години...

- Така се говори и в Стара Загора, но няма официални документи, знаете, всичко се прави с подставени лица. Хората се страхуват да говорят, защото това е вече мафиотска история, тъй като те си позволяват да размахват пръст чрез полицията.

Всичко, което си говорим, не е тайна. Какво правят всички онези органи, които трябва да контролират за корупционни системи, за спазването на закона при обявяване на обществени поръчки...
- Нищо!

Не смятате ли, че е по-добре вместо реконструкция на сграда за администрация, да се финансират с ремонти домовете за деца и възрастни?
- За съжаление сега управляващите имат сериозно мнозинство, предложенията на опозицията в парламентарната зала се отминават с насмешка. Този път ще попитам лично г-н Станишев бил ли е заблуден при отпускането на тези 10 000 000 лева от бюджета или е знаел за какво става въпрос. Ще сезирам и прокуратурата.

Министър Масларова е била неведнъж застрашена от сваляне от министерското кресло, но явно я пазят. Дали Сергей Станишев този път ще ви чуе?
- Оказва се, че тя явно има могъщо влияние, защото оцелява въпреки политиката на геноцид, която практикува, и то спрямо най-зле поставените в социално отношение - пенсионерите и децата.

Нейното оправдание е, че няма пари...
- Това е абсолютна лъжа и всеки министър, който казва, че няма пари, лъже. Пари има и по-ярък пример от това, че се трупа излишък, който е 3 млрд., и то в средата на годината, няма. Това означава, че парите са предостатъчно, просто лошо е съставен бюджетът.

Г-жо Понева, не се ли страхувате, че ще разгневите Емилия Масларова и може да пострадате?
- Засега никой не ме е притеснявал, но не е изключено, като знам какви са методите, да се опитат да ме притиснат. Аз обаче не съм от страхливите и няма да оставя така нещата. Ще се опитвам, поне докато е мандатът на този парламент, да използвам възможностите, които има един народен представител, за да не оставя така нещата.

Всеобщо е мнението на народа, че тези в парламента са там, за да си направят бизнес, далавера и да си живеят. Къде е този глас на депутата, на когото хората са гласували доверие?
- Така е, стига се дотам, че да те е срам да кажеш, че си народен представител. Всички сме под един общ знаменател, който ни поставя в категорията мошеници. Безспорно има такива, които се интересуват само от личните облаги, но има и такива, които внасят добри предложения. Въпросът е дали те се приемат! Мога само да ви кажа, че дори и да е много добро едно предложение, ако не е внесено от мнозинството, никой не обръща внимание. Понякога не само ни блокират, но и се подиграват с нас - подмятания, подхвърляния, пренебрежително отношение. Тези, които не са включени в далаверата, са втора категория депутати...

Паулина ГЕОРГИЕВА

pisnani.com

 


Сходни връзки

Близки до министър Масларова фирми източват бюджета | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Близки до министър Масларова фирми източват бюджета
Автор: Anonymous да 2008-08-05 @ 11:28 EEST

Нищо ново както казва народа "по избори го потупват, след избори го изтупват". За каква финансова стабилност говорим след катозаплатата ни стига за една седмица и то икономично. А ние възрастните как да се лекуваме и почиваме , то има кои да почива на гърба на народа.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди