изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:38 EEST
БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПФТС "ДОБРУДЖА" В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТ    
КултураПредставянето на децата от представителна фолклорна танцова студия "Добруджа" на фестивала в Нови Сонч, Полша, бе повече от блестящо.

Това сподели за НДТ главният художествен ръководител на студията Стоян Господинов след завръщането на малките танцьори в Добрич. Турнето на ПФТС "Добруджа" бе от 18 юли до 3 август. В побратимения на Добрич град Нови Сонч те се представиха в Международен фестивал на планинските градове, който се провежда под егидата на Централата за организиране на световни фолклорни фестивали към ЮНЕСКО. В него са участвали общо 12 състава - шест от Полша и още толкова от България, Еквадор, Македония, Италия, Франция и Грузия.
Фестивалът нямаше конкурсен характер, но всички изпълнения бяха оценявани от жури, което представяше танците и даваше напътствия на ръководителите, обясни Стоян Господинов. Той допълни, че единствено българският състав не е получил никакви напътствия, тъй като за другите участници представените от ПФТС "Добруджа" сюжетно-тематични танци са били много сложни. "Журито ни определи като най-стилов ансамбъл, представящ най-добре програмата си, с най-разнообразни танци, показващи фолклора на различните етнографски области на държавата си - сподели Стоян Господинов. - Определиха нашите изпълнения като най-технични. В танците журито забеляза две течения - първото, което запознава децата с образци от миналото на селскостопанския труженик на Добруджа, и второто, чрез което се пресъздават детските игри. Оценката на журито бе повече от прекрасна."
Освен участието си във фестивала, ПФТС "Добруджа" е изнесла и няколко концерта - в курортния център Криница, в Нови Сонч, във Фридмамен, както и в селище, в което ще се съхранява жезълът на фестивала до следващото му издание. Малките танцьори от Добрич са получили и покани за участие в няколко фестивала - Италия, Еквадор и др. След фолклорните си изяви децата са посетили Солниците на Величка, градовете Краков, Варшава и Торун в Полша, както и Виена. Турнето им е завършило с разходка с корабче по река Дунав в Будапеща. НДТ
 


Сходни връзки

БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПФТС "ДОБРУДЖА" В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди