изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-24 @ 05:35 EET
ВКС ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА ОБЩИНА ДОБРИЧ СРЕЩУ УВЕЛИЧЕНИЕ НА КАПИТАЛА НА "ДОБРИЧКИ ПАНАИР"    
Ред и сигурностВърховният касационен съд не допусна да бъде разгледана по същество жалбата на община Добрич срещу решение на Апелативен съд - Варна, който остави в сила акта на Окръжен съд - Добрич по делото за установяване на нищожността на решение на общото събрание на "Добрички панаир" АД за увеличение на капитала на дружеството от 899 000 лв. на 1 946 000 лв. чрез закупуване на нови обикновени поименни акции с право на глас от акционерите.

 

От пресцентъра на Окръжния съд ни информираха, че на 22 октомври м.г. магистратите му са отхвърлили като недопустим и прекратили производството по иска на община Добрич в частта му за отмяна на решенията на въпросното общо събрание на акционерите на "Добрички панаир" АД. Решението на първата инстанция е обосновано от факта, че местната администрация е пропуснала законно установения срок от 14 дни за обжалване на решението, взето от общото събрание на акционерите на "Добрички панаир" АД на 3 юли м.г. По делото е безспорно установено, че на събранието е присъствал представител на общината. Искът им срещу решението за увеличаване на капитала на дружеството обаче е предявен на 13 август м.г. с  аргумент, че община гр. Добрич е узнала за гласуваното на общото събрание на 31 юли м.г.  

Същевременно Добричкият окръжен съд констатира, че не е спазена процедурата за свикване на въпросното общо събрание на акционерите на "Добрички панаир" АД съобразно изискванията на устава на дружеството. Налице са нарушения на изискванията на чл. 223 от Търговския закон, защото липсват данни за наличието на решение на съвета на директорите за свикване на общото събрание и за обнародване на покана за събранието, публикувана в "Държавен вестник" минимум 30 дни преди провеждане на общото събрание. Не са представени и доказателства за отправяне на покани до поименните акционери. Поканата до община Добрич е адресирана персонално до кмета на общината и в нея не се съдържат данни за конкретните предложения за решения. Съдът приема, че представителят на местната власт не е имал конкретни правомощия да гласува за решението за увеличаване на капитала на "Добрички панаир" от 899 000 лв. на 1 946 000 лв. чрез закупуване на нови обикновени поименни акции с право на глас от акционерите "Търговско-промишлена палата" - Добрич, Събирателно дружество "Стоянови" - Добрич и "Бялата лястовица" АД - Добрич. Съгласно чл. 19 от "Наредбата на общински съвет - гр. Добрич за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества" от 26.10.2004 г., представителят на общината в "Добрички панаир" АД може да прави изявления, да извършва действия и изразява становища за изменение и допълване на устава на дружеството, за увеличаване или намаляване на капитала му и за преобразуването му, само след изрично решение на местния парламент, определящо тяхното съдържание. Предвид това Добричкият окръжен съд приема, че е налице опорочаване на процедурата по кворума за приемане на решения. Според практиката на ВКС обаче, взетите в подобни условия решения на общото събрание на акционерите са отменяеми, но не и нищожни. Това налага извода, че искът на община Добрич за установяване на нищожността на решението на общото събрание на акционерите на "Добрички панаир" АД от 3 юли т.г. е неоснователен и следва да се отхвърли.

Тези  решения на Добричкия окръжен съд са потвърдени от Апелативен съд - Варна, на 28 февруари т.г. Актът на въззивната инстанция е обжалван от община Добрич пред Върховния касационен съд, който обаче го потвърждава на 24 юли т.г.

Върховната съдебна инстанция счита, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на решението на Варненския апелативен съд. ВКС приема, че въззивният съд е приложил правилно законовата разпоредба, като е оставил в сила решението на Добричкия окръжен съд за прекратяване на производството за отмяна на решенията на общото събрание на акционерите на "Добрички панаир" АД от 3 юли т.г. ВКС счита също, че не е налице правно основание за допускане на касационно обжалване на решението на Варненския апелативен съд относно иска за обявяване за нищожни въпросните решения на общото събрание на акционерите на "Добрички панаир" АД.

Определението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. НДТ

 


Сходни връзки

ВКС ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА ОБЩИНА ДОБРИЧ СРЕЩУ УВЕЛИЧЕНИЕ НА КАПИТАЛА НА "ДОБРИЧКИ ПАНАИР" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди