изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:33 EEST
Сблъсъци, бой и арести на фермери    
Земеделие
Сблъсъци възникнаха между протестиращите фермери и полицията във врачанското село Алтимир, предаде “Фокус”.


На поляната до зърнобазата се бяха събрали животновъди от цяла Северна България. На мястото имаше представители от Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Русе. Те бяха предупредени от полицията, че протестът е незаконен и нямат право да преграждат пътя към ферибота в Оряхово и АЕЦ "Козлодуй", защото организаторите на протеста не са предупредили в законния срок от 48 часа преди действията. Това предизвика възмущението на тълпата и жени и мъже, хванати един за друг в жива верига избутаха служителите на реда и все пак успяха да препречат пътя за минути. Дори се стигна до ръкопашен бой. След това обаче, полицаите успяха да ги изтласкат отново на поляната и в момента, в който хората вече бяха там, полицаите предприеха арести. Това още повече покачи напрежението и полицаи и фермери започнаха да се блъскат един в друг. Човек падна на поляната и полицаите го арестуваха.
Напрежението ескалира още. То бе в апогея си, когато полицаите се опитаха да арестуват председателя на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски и в блъсканицата той падна на земята. Фермерите позвъниха на Бърза помощ, но преди да дойде медицински екип, Андриан Цаконски бе качен в полицейски автомобил и бе откаран в Бяла Слатина. Минути след това нататък поеха всички протестиращи фермери.
По-рано Цаконски предупреди, че пътищата ще бъдат блокирани за 15 минути, като продължителността на блокадата ще се увеличава с 15 минути всеки ден.
“По тези места се събират хора от няколко окръга. Направихме го по този начин, за да може да намалим местата за блокиране на пътища. Недоволството нараства, най-вече и от показните арести. Сблъсъците на фермерите с полицията няма да доведат до нищо добро. Това може само за задълбочи кризата”, каза Адриан Цаконски часове преди да бъде отведен от полицаите.
Междувременно над 100 фермери от Североизточна България блокираха по обед пътя Силистра-Добрич. На мястото се събраха дълги колони от чакащи коли, предаде БНР. Фермерите са категорични, че няма да отстъпят от позициите си и всеки ден ще увеличават времетраенето на блокадите с по 15 минути.
Полицията едва спря стадо от 350 овце и кози да не достигне главния път София–Варна в района на великотърновското село Шереметя, където се проведе протест на над 100 млекопроизводители. За да попречат на животните да излязат на платното, близо половин час пастири и над 20 полицаи отвеждаха стадото към близките ливади. Въпреки забраната, животновъдите спряха автомобилното движение за пет минути, за да изложат своите искания за субсидии от 20 стотинки за литър качествено мляко и по 300 лева за крава.
За половин час остана блокиран между 10 и 10,30 часа пътят между Стара Загора и Казанлък. Председателят на Сдружението на млекопроизводителите в Стара Загора Танчо Колев заяви пред журналисти, че не изключва протестните действия да прераснат в гражданско неподчинение до цялостното удовлетворяване на всички искания на животновъдите.  dir.bg
 


Сходни връзки

Сблъсъци, бой и арести на фермери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди