изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:24 EEST
Земеделци блокираха пътища (ОБЗОР)    
Земеделие Животновъди от различни населени места в страната блокираха някои пътища. На места се стигна до сблъсъци с органите на реда, има задържани. На много от местата земеделците нямаха разрешение за протестите, въпреки това обаче те все пак блокираха пътищата. Към момента информацията за земеделските протести днес по обед е следната:


Сблъсъци възникнаха между протестиращите фермери и полицията във врачанското село Алтимир. На поляната до зърнобазата се бяха събрали животновъди от цяла Северна България. Имаше представители на Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Русе. Те бяха предупредени от полицията, че протестът е незаконен и нямат право да преграждат пътя към ферибота в Оряхово и АЕЦ Козлодуй, защото организаторите на протеста не са предупредили в законния срок от 48 часа преди действията. Това предизвика възмущението на тълпата и жени и мъже, хванати един за друг в жива верига избутаха служителите на реда и все пак успяха да препречат пътя за минути. След това обаче, полицаите успяха да ги изтласкат отново на поляната и в момента, в който хората вече бяха там, полицаите предприеха арести. Това още повече покачи напрежението и полицаи и фермери започнаха да се блъскат един в друг. Човек падна на поляната и полицаите го арестуваха. Напрежението ескалира още. То бе в апогея си, когато полицаите се опитаха да арестуват Андриан Цаконски и в блъсканицата той падна на земята. Фермерите позвъниха на Бърза помощ, но преди да дойде медицински екип, Андриан Цаконски бе качен в полицейски автомобил и бе откаран в Бяла Слатина. Минути след това нататък поеха всички протестиращи фермери.

Повече от 20 полицаи едва спряха стадото от 350 селскостопански животни да не достигне главния път София–Варна в района на великотърновското село Шереметя, където се проведе протестът на млекопроизводителите. Стадото блокира за около 20 минути движението на автомобили за с. Арбанаси, а по главен път София – Варна се наложи на два пъти за кратко време полицаите да спрат движението, заради преминаващите протестиращи. Стигна се дори до лек сблъсък на органите на реда с един от протестиращите фермери, арестувани обаче няма. Организаторите на протеста не присъстваха на събитието. Около 100 фермери се събраха да изразят недоволството си срещу неизпълнените обещания и неизплатените средства от Министерството на земеделието и храните. „Готови сме за ефективни стачни действия и гражданско неподчинение докато не бъдат изпълнени исканията им”, категорични са фермерите.
През цялото време протестът беше съпроводен от изпълненията на Златаришката духова музика.
По предварителна информация на Георги Тончев, председател на регионалната структура на Асоциацията на млекопроизводителите във Великотърновска област, в протеста трябваше да участват около 300 фермери, включително и от областите Плевен и Ловеч. Самият той обаче не присъства на протеста.
Исканията на фермерите остават непроменени. Те искат да получат от държавата целогодишна субсидия от 20 ст. за литър краве и козе и 25 ст. за литър биволско и овче мляко, еднократна помощ по 300 лв. за крава, 340 лв. за биволица, 40 лв. за овца и 20 лв. за коза за купуване на фуражи. Фермерите искат и дългосрочно отдаване под наем на ливади и пасища, като отпаднат санкциите за тях. В момента не получаваме никаква помощ от държавата, категорични бяха протестиращите. „Готови сме за ефективни стачни действия и гражданско неподчинение”, заявиха още те по време на протеста.

Фермери от Североизточна България в момента са блокирали пътя Силистра-Добрич. На мястото вече има дълги колони от чакащи коли, предаде БНР.
На блокадата днес са над 100 души от различни общини на Силистренска, Добричка и Разградска област. Те са категорични, че няма да отстъпят от позициите си и всеки ден ще увеличават времетраенето на блокадите с по 15 минути. При протестиращите дойде евродепутатката Душана Здравкова. Пред хората тя заяви, че бившият земеделски министър Нихат Кабил и всички некадърни чиновници, виновни за настоящата ситуация, трябва да понесат своята отговорност. Душана Здравкова каза още, че главният прокурор Борис Велчев би трябвало да се самосезира в тази ситуация и да започне проверки. По проблемите а земеделците тя е внесла и писмо до националния омбудсман Гиньо Ганев. В района на блокадата има много полиция. Няма задържани, въпреки че хората нямат разрешително да затварят пътя.

Представители на протестиращите фермери очакват следобед да бъде подписано споразумение с Министерството на земеделието и храните за изплащане на субсидиите на млекопроизводителите. “Благодарение на вицепремиера Меглена Плугчиева се измисли как и по какъв начин да се спаси отрасъла. Днес следобед ще подпишем споразумение като очакваме да ни информират от кабинета на вицепремиера кога трябва да пристигнем в София, каза Бойко Синапов, председател на стачния комитет на овцевъдите от Източните Родопи и председател на овцевъдната кооперация “Родопски звън”.
“Ние няма да спрем с нашите протести, докато не видим, че започва да се плаща. Това, което в момента се направи - цена от 6 стотинки за литър мляко е грешка на Министерството на земеделието и храните. Те трябваше да предвидят бюджет, в който да се изплаща субсидия от 20 ст. за литър мляко”, посочи Синапов.
“Ние се събираме на разклона за Кърджали - Джебел, но има страшно голям натиск от страна на полицията и ще останем докато ни разрешат” , каза Синапов.

***
Бившият министър на земеделието Кръстьо Трендафилов каза по повод започналите протести на млекопроизводителите, че исканията им са справедливи, дотолкова, доколкото това би могло да ги направи конкурентоспособни на европейския пазар.
За мен буди недоумение това, че в момента, когато има изобилие от сочен фураж, стачкуват и казват, че не могат да се изхранят животните, каза още Трендафилов и определи протестите като организирана акция, която не им ви чест на земеделските производители. Има някакъв политически привкус цялата тази история, коментира още бившият земеделски министър Кръстьо Трендафилов.

dir.bg
 


Сходни връзки

Земеделци блокираха пътища (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди