изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:52 EEST
Военен преврат в Мавритания (ОБЗОР)    
По светаНуакшот. В Мавритания днес беше извършен военен преврат. Мавританската армия обгради президентския дворец и задържа президента Сиди Улд Шейх Абдалахи, премиера и министъра на вътрешните работи. Армията е поела контрола над президентския дворец, след като държаният глава е сменил високопоставени армейски офицери по-рано днес.


Бившият ръководител на президентската охрана генерал Мохамед Улд Абдел Азиз е организатор на преврата в Мавритания.
Държавните медии и международното летище са под контрола на военните.
Говорител на извършилите преврата в Мавритания, депутатът Сиди Мохамед Улд Махам каза днес, че президентът Сиди Улд Шейх Абдалахи, задържан от военните, “си плаща за лошите си решения”.
Сиди Мохамед Улд Махам призова новите власти да “запазят институциите функциониращи, за да продължи да съществува и духът на действащата демокрация”.
Полицията в Мавритания използва сълзотворен газ, за да разпръсне поддръжници на сваления чрез военен преврат президент на страната.
Едва 50 души се осмелиха да протестират преди полицията да ги разпръсне.
Африканският съюз осъди военния преврат в Мавритания и призова за възвръщането на конституционно установения ред. „Африканският съюз осъжда военния преврат и настоява за възстановяването на конституционния ред”, се казва в разпространеното от организацията официално съобщение.
Либийският лидер Муамар Кадафи изпрати по спешност генералния секретар на Съюз на арабския Магреб в Мавритания, за да следи на място развитието на ситуацията.
Европейската комисия осъжда военния преврат в Мавритания, заяви европейският комисар по развитието Луи Мишел.
Мишел добави, че е възможно Комисията да спре помощите за страната.

***

Мавритания е държава в Северозападна Африка. Граничи с Алжир на североизток, с Мароко на северозапад, с Мали на изток и югоизток, със Сенегал на югозапад, и с Атлантическия океан на запад. Страната е наречена на древното берберско царство Мавретания. Столица и най-голям град на страната е Нуакшот.
Мавритания е бивша френска колония. Африканската страна официално е ислямска република. В държавното управление на страната голяма роля играят племенната принадлежност на политическите водачи. Министерството на вътрешните работи отговаря за държавната администрация и е конструирано по френски модел.
Последният военен преврат, в резултат на който на власт идва "Военен съвет в името на справедливостта и демокрацията", е извършен на 5 август 2005 г. През март 2007 година за президент е избран Сиди Улд Шейх Абдалахи.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Военен преврат в Мавритания (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди