изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:38 EEST
ВЪЗРАСТНО СЕМЕЙСТВО ПОСТРАДА ПРИ ВЗРИВ В ДОБРИЧ    
Ред и сигурност Взрив разтърси жилищен блок по улица "Отец Паисий" вчера рано сутринта. От взрива е пострадало възрастно семейство - 70-годишният Тодор Петков Енчев и съпругата му  - 66-годишната Добринка Иванова Енчева. Съпрузите получили изгаряния и са настанени за лечение във Военно-морска болница във Варна.

Съседи на пострадалите разказаха, че сутринта към 7.30 ч. силен взрив се чул и разтърсил първите етажи на вход "А" в блока, дори стъклата от апартаментите на първия етаж се изпочупили. Някой веднага се обадил в полицията и на място почти мигновено пристигнали както полицаи, които отцепили района, така и линейки. В същия блок и вход на 5-и етаж се оказа, че живее зетят на пострадалото семейство - Георги Апостолов, който пред репортер на вестника сподели: "Слезли в мазата и като светнали крушката, гръмнало. Жена ми е с тях, оказана им е първа помощ тук, в болницата в Добрич и веднага тръгнаха за Варна - за Военно-морска болница. Чакам да се обади съпругата ми".
На място сутринта е бил и директорът на ОД "Полиция" комисар Ивелин Петров, който съобщи пред журналисти, че Добринка по първоначална информация е с 20 на сто изгаряния, докато съпругът й - Тодор - с 50 %. Той допълни, че се чакат специалисти от ДОТИ - Варна, които да огледат мястото, като добави, че няколко са първоначалните версии и предположения - натрупване на летливи вещества, битов инцидент или друга причина.
Хора от блока, които се бяха скупчили стреснати на отсрещния тротоар, разказаха, че предния ден Тодор и Добринка Енчеви варили компоти в мазето, там имали газова бутилка. Комшиите предполагаха сутринта, че именно от това е станал и взривът, защото станало ясно, че двамата влезли рано в мазето и то гръмнало, като натиснали ключа за осветлението.
Други пък от съседния вход изказаха предположение, че някой може и да е поставил капан на семейството, защото Тошко бил по-свадлив и често се карал със съседите. Дори в блока му викали Тошко Мейджъра.
На място не били викани огнеборци, тъй като не е избухнал пожар.
Директорът на областна дирекция Гражданска защита инж. Живко Гочев заяви следното: "Предположенията са, че се касае за природен газ метан, който изтича от шахта в канализацията, който е по-лек от въздуха и се вдига нагоре. Взривът по всяка вероятност е станал при натискане на ключа за осветлението и излязла искра. При гниене също се образува метан. Категорично не е пропан-бутан причината за взрива, защото в мазетата бяха намерени общо 3 газови бутилки, но те са цели и здрави".
Мястото на инцидента е огледано и от специалисти на газовата компания ЧТК, която има клиенти в блока. Директорът Здравко Станчев бе категоричен, че няма опасност за тяхната инсталация в блока и района и чакат протокола на разследващите органи.
Директорът на Военно-морска болница във Варна д-р Ивайло Въжаров съобщи, че двамата възрастни са в реанимация, като положението им е критично. "Взривът е станал в мазе и са погълнали дим, имат и изгаряния. Жената е с 50 % изгаряния, а мъжът - с 55 %. В момента се борим с шока" - допълни д-р Въжаров.
От пресслужбата на ОД "Полиция" съобщиха, че сигналът за взрив в избено помещение в блока по улица "Отец Паисий" в Първо РПУ е бил подаден около 7.50 часа. Според огледа на специалистите, първоначалните данни сочат, че инцидентът е станал вследствие на изтичане на газ в избеното помещение, се казва още в прессъобщението, като допълват още от полицията, че при взрива са изкъртени част от вратите на избените помещения, входните врати на два апартамента и  част от прозорците на блока. По данни на ОДП, двамата пострадали са получили 50% и 20 % изгаряния и  са настанени в Клиниката по изгаряния при Военноморска болница град Варна, без непосредствена опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо РПУ Добрич. Обстоятелствата за наличието на газ в избеното помещение и последвалия взрив са в процес на изясняване.
 


Сходни връзки

ВЪЗРАСТНО СЕМЕЙСТВО ПОСТРАДА ПРИ ВЗРИВ В ДОБРИЧ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВЪЗРАСТНО СЕМЕЙСТВО ПОСТРАДА ПРИ ВЗРИВ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2008-08-08 @ 11:48 EEST
nemoje da e ot metan za6toto v 6ahtite ne te4e gaz
ВЪЗРАСТНО СЕМЕЙСТВО ПОСТРАДА ПРИ ВЗРИВ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2008-08-09 @ 15:44 EEST
то не тече газ ама от органичните отпадъци в шахтата при не добро проветряване е напълно възможно да се получи метан.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди