изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:32 EEST
300 българи измамени за работа в Шотландия    
Новини
Над 300 българи, заминали на работа в Шотландия, са били изамемни от фирма „Конкордия груп“.


Сънародниците ни заминали на гурбет обединенито кралство след обещания за добро заплащане и легален престой.
С решение от вчера обаче работодателите поставили условие българите да напуснат работа и да се върнат в България, разказват потърпевши, цитирани от БГНЕС. Повечето от тях обаче, нямат пари. Фирмата обещала високи доходи на нашенците и добри условия за живеене, а се оказало, че при пристигането им, нямат документи за легален престой, настанени са в каравани с лоши битови условия, по 8 вместо по 4 души. В страната ни преди заминаването, те са подписали договори за по 2000-2500 евро заплати, но се оказало, че няма работа. Даден им е срок за 5 дни да напуснат Шотландия. От около 350 души са останали 100-150 човека, които нямат средства да се приберат.
Пред БНР управителят на фирмата Атанас Йорданов заяви, че престоят на българите е напълно легален и ще се осигурят автобуси за връщането им в България. Посолството ни във Великобритания обаче е започнало разследване по случая.
Неотдавна други 300 българи бяха изгонени от английска ферма.

Английска ферма изгони 300 българи
10 юли 2008 / News.dir.bg
Близо 300 български сезонни работници бяха изненадващо съкратени от английска ферма.
Много от тях нямат пари да се приберат в България, предаде Дойче веле, цитирано от БГНЕС.
В края на миналата седмица проверка на българското посолство в две стопанства на британската компания “S&A Produce” установи, че българите там живеят по няколко души в тесни фургони и са недоволни от организацията на работата. Само дни след това идва съобщението, че голям брой от тях ще си загубят и препитанието.
На въпрос „защо са съкратени българите“ говорителката на “S&A Produce” Ребека Едмъндс каза следното: „За съжаление в момента нямаме работа за толкова много хора. Лошите метеорологични условия се отразиха много зле върху нас. Във Великобритания постоянно вали. Но сме в преговори с други фирми, за да намерим работа на българите и на хората от други националности, които трябваше да съкратим”. Тя твърди, че пристигналите вчера в Брайърли 150 поляци няма да заемат местата на българите.
Става дума за близо 300 души българи от Брайърли в английското графство Херфордшър, разположено на около 4 часа път с кола от Лондон. Ако “S&A Produce” не им намери работа в други ферми, те могат да живеят в сегашния си лагер само още една седмица. Мнозина от тях обаче със сигурност ще напуснат фермата с облекчение: „Не вярвам, че в Англия разрешават на 8 квадратни метра жилищна площ, които включват хладилник, маса и четири легла, да живеят четирима човека. Да ползват санитарен възел около стотина души - четири бани с четири тоалетни. Това със сигурност не е законно”, посочва пред Дойче Веле български работник от Брайърли.
От българското посолство съобщиха, че проверяват дали правомерно са били съкратени тези близо 300 българи в Брайърли и ще разговарят със “S&A Produce” дали може да бъде намерен евтин транспорт за онези, които искат да се върнат в България. От посолството са се свързали и с българските синдикати, които през април подписаха споразумение за сътрудничество с британските си колеги за защита на трудовите права на българите, които работят в Обединеното кралство.
 


Сходни връзки

300 българи измамени за работа в Шотландия | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
300 българи измамени за работа в Шотландия
Автор: Anonymous да 2009-10-21 @ 09:50 EEST

12.10 21:38 - Лондон отне лиценза на българска фирма за сезонни работници

Британската служба за лицензиране на чуждестранни работници е отнела разрешителното на българската посредническа фирма за работа в чужбина "Тодоров и Ко", която изпращала нелегално селскостопански работници в британски ферми, след което прибирала 16% от техните заплати. Това съобщиха от пресцентъра на Британското посолство в България.  

Процедурата по отнемането на лиценза на "тодоров и ко" започнала още през януари 2009 г.

300 българи измамени за работа в Шотландия
Автор: Anonymous да 2009-10-21 @ 09:51 EEST

в. МОНИТОР

След скандала "Конкордия"
Две фирми дадени на британския съд
9 Август, 2009

Британският съд започна процес срещу фирмите "Конкордия груп" и "Тотал сервиз" със собственик Атанас Йорданов заради неспазени обещания към наши гурбетчии през лятото на 2008 г., съобщи за "Монитор" шефът на Главната инспекция по труда Гълъб Донев. Едната фирма сключва трудови договори с хората по нашето законодателство, а после ги командирова в Шотландия да берат ягоди, тъй като другата тогава нямаше лиценз за посредническа дейност. Така през закона работодателите бяха чисти като сълза.

Схемата бе разкрита, след като наш работник успя да се свърже с българските медии и разкаже за кошмарните условия, при които са били принудени за живеят и работят 400 наши сънародници. Скоро след това със съдействието на ГИТ посолството на България в Лондон нае автобуси и върна гастарбайтерите в родината.

Тотал сървиз, Конкордия груп преди се е казвала Рубикон 21 сега може да има ново име фирмата, но лъжеца е един и същ А.Йорданов.

300 българи измамени за работа в Шотландия
Автор: Anonymous да 2009-10-21 @ 09:52 EEST

Тези фирми изпращат за много страни селскостопански работници, студенти на студентски бригади и мед. работници като болногледачки. Имат офиси в цялата страна и най- трагичното, че след като и отнемат лиценза си откриват нова фирма и правят милиони  необезпокоявани. В Англия ги съдят и вземат лицензите в България нещата всичко е наред.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди