изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:17 EEST
РУМЪНЕЦ ИДВА НА КОЛЕЛО ОТ КОНСТАНЦА ДО БАЛЧИК ЗА СРЕЩА С РОДАТА    
ЛюбопитноВ неделя в Балчик се проведе родова среща на Сивковия род, разказа за НДТ Цонка Сивкова - организатор на събитието. Дамата е успяла да събере 400 души, потомци на котленски род, който е напуснал родния град през далечната 1848 г., когато е първото опожаряване на Котел, добави още тя.

"Тогава с каруци хората тръгнали да спасяват семействата си. Така част от нашия род е отишла в Румъния, където са основали село Гаргалък, недалеч от Констанца, а други са се заселили в пределите на България - Добруджа. Затова днес част от нашия род живее в Румъния. Сред тези хора е и 61-годишният инж. Овидеу Петре от Констанца. Покрай организацията на срещата ходих до Румъния и тогава успях да се видя с него и го поканих. Оказва се обаче, че колата, с която смятал да дойде, се повредила и затова той се метнал на колелото, с което всеки ден изминавал по 6-7 км от дома до работното си място и изминал разстоянието от Констанца до Балчик - 130-140 км, на колело" - разказа още Цонка Сивкова. Потомъкът на котленци не успял да дойде за самата среща, а пристигнал късно вечерта в неделя. Въпреки това, Цонка го развела от къща на къща, за да се види с близките и вчера по обяд той отново си тръгнал към дома на колелото.
За родовата среща на Сивковия род Цонка изработила родословно дърво, което е високо 2 м и широко 1.5 м, добави тя самата. "Проучих рода до девето коляно, като всяко поколение е с различен цвят. На дървото са поместени 1067 души, а заедно със зетьове и снахи родът ни е 1571 души" - споделя още Цонка. На родовата среща дамата - главен организатор на срещата, подарила на всеки и книгата си за Сивковия род, която била приета като настолна семейна библия от многобройните потомци на котленеца, тръгнал преди години да спасява семейството си от пожарите.
 


Сходни връзки

РУМЪНЕЦ ИДВА НА КОЛЕЛО ОТ КОНСТАНЦА ДО БАЛЧИК ЗА СРЕЩА С РОДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди