изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:54 EET
21-ГОДИШНАТА ВАЛЕРИЯ ОТ ГОДИНИ ЧАКА ДА ПОЛУЧИ САМОЛИЧНОСТ    
Общество

Заради тромавата бюрократична система младата жена не е получила диплома за средно образование, не може да започне работа, ако реши - дори не може да се омъжи...

 

21-годишната Валерия Красимирова Ангелова от Добрич живее от години без самоличност. Заради пропуск от страна на родителите й да получат своевременно документ за българското й гражданство, не може да й бъде издадена лична карта.



Така Валерия остава без диплома за средство образование, въпреки че е завършила СОУ "Дора Габе" в Добрич, не може да работи, защото няма как да сключи трудов договор, не може да излезе в чужбина. Ако реши - не може и да се омъжи... "Не съм регистрирана в системата, никой не знае за мен. Нямам самоличност, реално не съществувам" - жалва се тя. 21-годишната жена потърси съдействието на медиите, за да бъде решен проблемът й.

Валерия е дете от смесен брак - майка й Елена Валеряновна е рускиня, а баща й Красимир Ангелов - българин. Родена е и е израснала в Добрич. В акта й за раждане срещу гражданство е записано Русия. Има си ЕГН, но то фигурира единствено в базата данни на ГРАО. Като дете от смесен брак тя е била с двойно гражданство - българско и руско. След разпадането на СССР и промяна в междуправителствените спогодби с България в началото на 90 години на миналия век родителите й е трябвало да подадат съответните документи, за да получи гражданство на една от двете държави. Това обаче не е направено и младата жена остава без никакво - нито българско, нито руско. Родителите й се разделят, когато е 10-11-годишна. Валерия има две сестри и брат. При тях подобен проблем не съществува, тъй като в актовете им за раждане е записано, че са български граждани.  

Тя разбира, че около самоличността й има проблем, когато е на 14 години и прави постъпки, за да й бъде издадена лична карта. Тогава частна фирма се ангажира да й придвижи документите в София, но излиза фалшива и изчезва с платените пари. На 9 август 2006 година Валерия подава документи в Министерството на правосъдието, за да получи българско гражданство. Междувременно си е изкарала справка от Генералното консулство на Русия във Варна, че не е руска гражданка. От Министерството на правосъдието получава номер, на базата на който президентът или вицепрезидентът трябва да издадат указ, че е български гражданин. Казват й да проверява в интернет, но досега указ не е издаден. "Чувам, че хора чакат по 4-5, дори и 6 години. И аз ли трябва да чакам още четири години, или може би цял живот?" - пита Валерия.

Докато чака тромавата бюрократична машина да се задвижи, младата жена няма друг изход освен да стои у дома. Въпреки че желае да работи като фризьорка - такова е заниманието на сестра й Деница, има намерение дори да отвори собствен салон. Това обаче е невъзможно, тъй като без лична карта дори не може да изкара курс за занаята. Младата жена разказва, че миналото лято е работила в салона на сестра си в курорта "Св. Св. Константин и Елена". Проверяващи обаче я засекли и тъй като няма трудов договор, глобили Деница с 1000 лева. Въпреки че няма документи за самоличност обаче, Валерия редовно получава писма от НОИ за неплатени здравни осигуровки. "Щом е за даване на пари, значи ме има" - възмущава се тя.

В момента Деница има фризьорски салон, а другата сестра -Ангелина, работи като готвач. Братът Владимир учи в техникум във Варна, а бащата Красимир работи в Кипър. Само Валерия е принудена да стои у дома без работа. Това й тежи и единствената й мечта е да получи документ за самоличност, за да може да живее нормално. НДТ

 

 


Сходни връзки

21-ГОДИШНАТА ВАЛЕРИЯ ОТ ГОДИНИ ЧАКА ДА ПОЛУЧИ САМОЛИЧНОСТ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
21-ГОДИШНАТА ВАЛЕРИЯ ОТ ГОДИНИ ЧАКА ДА ПОЛУЧИ САМОЛИЧНОСТ
Автор: Anonymous да 2008-08-13 @ 20:30 EEST
Vsichki oftse koito sa v pasportna slujba triabva da se raskarat,darjat se po osobenno aroganten nachin kam horata i se chudia kak do seca niakoi ne mu e prichernialo i da im razbie ustite
21-ГОДИШНАТА ВАЛЕРИЯ ОТ ГОДИНИ ЧАКА ДА ПОЛУЧИ САМОЛИЧНОСТ
Автор: Anonymous да 2008-08-14 @ 09:46 EEST

Да! Да им се разбият муцуните и да се уволнят! После да бъде проведен честен конкурс и да бъда назначена аз. От това службата ще спечели само - правя много хубаво турско кафе.

:-Р


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди