изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:48 EEST
ШАХМАТЕН КЛУБ "ЕНЕРГИЯ 21" Е ВИЦЕШАМПИОН    
СпортОт 8 до 12 август т.г. в Боровец се проведоха държавните отборни първенства по класически  шахмат. Състезанията бяха отделно за  юноши  и девойки  до  16 години. Организаторите от Българска федерация по шахмат и ШК „Ивис” се  бяха  постарали да намерят великолепни условия за творческа изява на шахматните надежди на нашата страна.

Първенствата бяха по швейцарска система в седем кръга, с гилотинна контрола по 90 минути на всеки състезател. Това правеше шахматните битки твърде динамични и непредсказуеми. Четиринадесетте отбора при юношите бяха съставени от 4 състезатели и една резерва, а десетте отбора при девойките  -  от 3 състезателки и една резерва. Макар и да е дискусионно,  шахматът е може би единствената спортна дисциплина в света, в която практика дори на ФИДЕ е да се допуска участие на представители на нежния пол в официални състезания от противоположния пол. Поради тази причина в някои юношески отбори имаше включена и по една девойка. Жребий и класиране се извършваше с компютър  чрез специализираната  програма Swiss Master 5.0 за ръководене и отчитане на шахматните състезания.  Играеше се с високо качествени стандартни фигури тип „Стаунтон” и подходящи за тази цел синтетични табла. За разлика от нашия клуб повечето отбори разполагаха със съвременни електронни шахматни часовници и екипи, осигурени чрез  съдействието на далновидни местни ръководители и спонсори, които обичат шахмата и приемат за свой приоритет развитието на умствените възможности на младите хора, свързвайки го с позитивното икономическо развитие на дадено населено място. Защото това дава допълнително самочувствие на участниците. Главни арбитри при юношите и девойките бяха съдиите от републиканска категория международните майстори Коста Ангелов и  Йордан Стойнов. 

Макар че създаденият преди три години клуб ЦСО - ШК „Енергия 21” от  гр. Добрич се развива прогресивно, то през настоящата година липсва адекватна подкрепа от Общината.  Поради това от нашия град имаше представители единствено при юношите. Въпреки писмената ни молба до кмета не получихме нужната подкрепа. Родителите на иначе изключително ерудираните добрички девойки, за съжаление, не са от категорията на богатите хора в нашия град.

Малцина бяха специалистите, които предполагаха, че отново ще се намесим  сериозно в борбата за медалите.  Техните аргументи бяха средната възраст на  състезателите ни, които са между 11 и 14 години, и фактът, че  двамата силни юноши Атанас Илков и Венимир Димов  са преминали в по-висока възрастова група. Но порасналото шахматно умение на добричките представители скоро предизвика техния респект и уважение. Заслуга за този най-голям шахматен успех досега на клуба - спечелването на сребърни медали и купа за вицешампион за юноши в ДОП до 16 години, имат преди всичко юношите по реда на дъските: Радослав Петковски, Даниел Карадалиев, Тито Титов, Емил Тодоров и Атанас Атанасов, както и техният треньор Тома Киряков. Най-много точки - по пет, за отбора постигнаха 14-годишните Даниел Карадалиев и Тито Титов. Активът на нашите шахматисти е четири победи срещу отборите на шахматните клубове "Ивис" от гр. София (миналогодишен шампион), "Виктори" от гр. Благоевград, "Прогрес" от гр. Ловеч  и  "Казанлък" от   гр. Казанлък, две равни срещи с клубовете  "Георги Даскалов" от гр. Варна и  "Шумен 2005" от  гр. Шумен  и една загуба от ШК "Плевен 21" от гр. Плевен.

След много яростни битки и драматични обрати, при изключителна толерантност и дружеска атмосфера между състезатели и треньори крайното класиране в държавните първенства по шахмат за тази година при юношите доби следния вид: първи напълно заслужено е ШК "Плевен 21" с 13 мач точки,  втори е ЦСО-ШК "Енергия 21" от гр. Добрич с 10 мач точки и трети - ШК "Георги Даскалов" от гр. Варна с 9 мач точки. В призовата шестица  са още ШК  "Ивис" с 9 мач точки  и  "Шумен 2005" и "Каиса" от гр. Варна с по 8 мач точки.  За радост на участниците, треньорите и присъстващите родители, журналисти  и гости  купите и медалите на участниците бяха връчени лично от председателя на БФ по шахмат, доктора на педагогическите науки Стефан Сергиев.  

ДОП за юноши, девойки, момчета и момичета приключиха, резултатите са повече от  добри. Сега остава най-трудното. Как да се намери такъв местен ръководител или бизнесмен, който да цени тази велика игра, полезна за развитието на ума?  Въпреки че реалният живот показва убедително, че силните и красивите хора  не са толкова силни и красиви, ако не са умни... Повярвайте ми,  наистина си заслужава от 24 до 30 август 2008 г. да се осигурят средства поне за транспортни разходи на тези чудесни момчета и момичета, които искат през свободното си време да участват от името на гр. Добрич в най- реномирания, но и с най-дългогодишна история индивидуален международен детски шахматен фестивал „Морско конче”, провеждан традиционно в черноморската ни столица   гр. Варна. 

 

м.с. инж. Тодор Спиров

 

 

 


Сходни връзки

ШАХМАТЕН КЛУБ "ЕНЕРГИЯ 21" Е ВИЦЕШАМПИОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди