изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:05 EEST
ОБЩИНАРИ НАПУСКАТ ЗАРАДИ НИСКИ ЗАПЛАТИ    
НовиниИма непрекъснато текучество в общинската администрация поради ниските заплати. За това алармира кметът на Добрич Детелина Николова.

Тя каза, че много специалисти от кметството си намират работа в частния сектор за два-три пъти по-високи заплати. В момента заплатите на общинските служители са сравнително по-ниски отколкото в други сектори. Включително и спрямо държавните администрации, коментира Николова.
Тя добави, че има и сериозни различия във възнагражденията на работещите в различни общини. Имало случаи в малки общини заплатите да бъдат по-големи и от тези в София. Става въпрос за заварено положение от времето на Иван Костов, обясни Николова. Който преди десет години е успял да осигури  високи заплати за общината си, сега те продължават да растатq като се индексират с по 10 процента, както всички останали и заплатите там остават най-високи.
Николова алармира, че държавата продължава практиката да вменява на общините нови и нови задължения, без да осигурява финансиране за това. Очаквало се с приемането на новия ЗУТ кметствата да бъдат натоварени с още отговорности, без за това да им се отпускат допълнителни щатни бройки.
С ПМС №175, публикувано на 15 август, се определя средното увеличение на заплатите в общинските администрации от 1 юли с 21,07%, в сектор "Образование и сигурност" - 6,55%, в здравеопазване - 6,19% и т.н. Предстои  министърът на финансите да диференцира увеличението, за да може то да бъде изплатено. Същото важи и за сферата на културата,  където трябва да се произнесе министърът на културата. Това съобщи вчера зам.-кметът Иван Колев. За работещите в училищата на делегирани бюджети, увеличението се определя на базата на вътрешните правила и директорите могат да определят средната работна заплата. Тя трябва да е минимум 450 лева и да стига до 650 лева и дори повече. За работещите в детските градини увеличението на заплатите ще се определи с решение на Общинския съвет през септември. Предвижда се то да бъде изплатено със задна дата със септемврийските заплати.
 


Сходни връзки

ОБЩИНАРИ НАПУСКАТ ЗАРАДИ НИСКИ ЗАПЛАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди