изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:18 EEST
ДОБРИЧ - ПРЕД ИНФАРКТ ЗАРАДИ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ    
Общество

Колко хора трябва да умрат, за да се задействат институциите и да спипат крадците, които по телефона се промъкват в умовете, сърцата и джобовете ни. Кога най-после парламентът ще приеме регламент за продажбата на ваучери за джиесеми. Толкова ли е трудно на полиция и разследващи в ерата на високите технологии да спипат измамниците, които тероризират цели градове или просто не им се занимава, се питат потърпевши

 



През последните седмици десетки добричлии изпаднаха в прединфарктно състояние заради тревожно обаждане на близък човек, който им съобщава, че е причинил тежка катастрофа с убит и в момента е зад решетките във Варна, Ямбол, Сливен или друг край на страната.

За такъв жесток разговор, довел го на ръба на припадъка, ни разказа наш читател: “На 18 август 2008 г. на домашния ми телефон в дома ми в гр. Добрич се обади лице, което се обърна към мен с името ми и попита “Ти ли си?”. След като отговорих положително, човекът от другата страна на линията ми каза “Дядо, катастрофирах във Варна и блъснах жена. На път за болницата тя почина. В момента при мен е адвокат Алексиев.” Лицето ридаеше. Заради обръщението, предположих, че е мъжът на дъщеря ми. Гласът не можеше да се познае категорично заради неистовия му плач в телефонната слушалка. След това въпросното лице предаде телефона на друг, който се представи като адвокат Алексиев. Той ми обясни, че - за да освободят зет ми от ареста, трябва да внесем седем хиляди евро.  Съобщи ми номера на мобилния си телефон. След това каза, че ще се срещнем на автогарата във Варна. Каза ми да хвана маршрутка за Варна и че той ще ме чака там. Настоя да не съобщавам на никого. Прекъсна разговора с думите: “Чакам те!”. Това се случи около 10,15 ч.

По-късно - малко след 11,30 часа отново “катастрофиралият” наш близък се обади на домашния телефон. Ридаейки попита “Какво става?”. Съпругата ми го попита къде да го търсим. Той й отговори, че аз зная къде. Разговорът приключи с думите: “Чакам ви да дойдете”, след което затвори.

След като ние със съпругата ми установихме, че зет ми е в Добрич и изобщо не е пътувал до Варна, разбрахме, че най-вероятно сме обект на опит за измама. Прибрахме се у дома. Минаваше 12,30 ч. Тогава телефонът звънна за трети път. Обади се “адвокат Алексиев”. Попита ни защо не сме тръгнали към Варна. Тогава съпругата ми, вече ядосана след преживения шок от лъжливата информация, му заяви, че той е адвокат, колкото тя е американка. След което телефонът веднага беше затворен. При опит по-късно да наберем номера, ни се съобщаваше, че Vivatel ще предаде за нашето обаждане.

Това е вторият опит да бъдем измамени по телефона с фалшива тревога за наши близки. Първият бе преди около два месеца. Тогава непознат се обади на съпругата ми, представяйки се за далечен роднина. Тогава ни поиска три хиляди лева за спешна подмяна на части на колата, която се развалила по пътя за морето. Съпругата ми се усъмни и отказа да му “помогнем”.

Оказва се, че такива призиви за помощ, оценена от хиляда лева до десетина хиляди евро, са получили на домашните си телефони десетки добричлии от името на племенник, зет, братовчед и т. н.

Неотдавна и от ОД “Полиция” в Добрич алармираха, че продължават опитите за измами по телефона. В тази връзка Областната дирекция  отново призова гражданите да бъдат особено внимателни и да не се доверяват на случайни телефонни обаждания. “Измамниците са изключително находчиви и комбинативни, често сменят сценариите” -  коментираха оттам. И обясниха за идентичен сценарий. При него има варианти в родствената връзка с лицето, което “се нуждае от помощ”, в длъжността на посредника - мним дознател, следовател или адвокат, както и в размера на исканата сума. От полицията посочват, че обикновено след като измамникът получи съгласието, че ще му бъде дадена исканата сума, на адреса на въведения в заблуждение гражданин незабавно се явява непознато лице, което след като получи парите, веднага се оттегля в неизвестна посока. Затова от полицията съветват: “Ако към Вас бъдат отправени подобни искания, да не се доверявате само на телефонното обаждане, колкото логично и убедително да звучи то. Да не съобщавате на непознати лица по телефона лични данни, адреси и роднински връзки и в никакъв случай да не им предоставяте парични суми. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете  каквито и да било действия по изпълняване на “молбата”,  да позвъните  на тел. 166. Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама по телефона, незабавно се обадете на тел. 166. Спешният телефон на полицията се избира безплатно от всички телефони.”

Оказва се, че оставеният телефонен номер не върши работа, за да се заловят измамниците, тъй като обикновено разполагали с по няколко карти, които изхвърляли или след извършване на измамата, или след като разберат, че са разкрити. От полицията обясняват, че  единственият начин измамниците да бъдат хванати е, набелязаната жертва да се окаже по-хитра от тях и да ги подведе с обещание, че ще им занесе на уреченото място исканите пари, като междувременно се обади в полицията. Отчита се, че измамниците са много хитри, водят разговора според реакциите на човека, използват “най-тънките струни” на човешката душевност.

Добричлии, които вече са били в положение на жертви - дали само с причинения им стрес и прединфарктно състояние, или и с отмъкната парична сума, недоумяват как нашата полиция не може да се справи с тази шайка престъпници, които, очевидно с манипулация и добри актьорски умения, не боравят със сложна техника. Как в ерата на информационните технологии да не може да се проследи местонахождението на лицето, което се е обаждало от въпросния номер, за да се направят засечки и то да бъде заловено.  Гражданите недоумяват и защо те трябва да вършат работата на полицията и да хващат престъпници, след като за спазването на реда в държавата има назначена достатъчно голяма машина от служители. Защо парламентът не приеме по-скоро решения, с които да се контролира продажбата на карти за мобилни телефони. Или трябва да зачестят смъртните случаи на поставените в силен стрес от измамниците хора, както пенсионерката от добруджанско село, която получи инфаркт и почина точно заради такава телефонна измама преди три години. Запознати със случая разказват, че жената е паднала мъртва на портата на селската къща, тръгвайки да носи поискания по телефона откуп от 1000 лева за уж отвлечения й внук. Може би, нелепата смърт на възрастната жена не е трогнала никого или управници и полиция се размърдват само,  когато се касае за потърпевши бизнесмени, депутати, футболни шефове и т.н.

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ - ПРЕД ИНФАРКТ ЗАРАДИ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди