изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:00 EEST
НАТО предупреди Русия    
По света НАТО предупреди във вторник Русия, че не може да прокарва “нова линия” в Европа, за да попречи на Грузия и на други държави да станат членки на Алианса в случай, че те го желаят.

На извънредна среща в Брюксел 26-те министри на външните работи на страните-членки на Алианса също така преустановиха и редовните срещи на високо равнище с Русия и обявиха, че нещата не могат да продължават “както обикновено”, докато руските военни части продължават да бъдат на територията на Грузия.
След като изразиха своята силна подкрепа за Тбилиси в един от най-сериозните спорове между Запада и Русия след края на Студената война, страните-членки на НАТО се споразумяха да създадат постоянна комисия с кавказката държава, която отчаяно се стреми да стане членка на Северноатлантическия алианс.
Също така НАТО изпраща експерти по гражданска защита в Грузия, за да облекчи положението на около 150 000 бежанци.
Американският държавен секретар Кондолиза Райс настоя, че Москва не може да разделя страните на вече присъединили се към НАТО и такива, които все още се стремят към членство в Алианса.
“Със сигурност няма да има нова линия. НАТО не приема това и ние ще действаме сякаш няма нова линия”, каза тя, връщайки спомена за Желязната завеса, която разделяше НАТО от Съветския блок по време на Студената война.
“НАТО възнамерява да подкрепя териториалната цялост, независимост и суверенитет на Грузия, да подкрепя нейното демократично избрано правителство и да възпрепятства стратегическата цел на Русия да омаловажава тази демокрация и да прави Грузия по-слаба”, добави Кондолиза Райс.
По-рано генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер призова Москва да изтегли въоръжените си сили от Грузия до позициите, които заемаха на 6 август, денят преди началото на военната конфронтация.
В становище на НАТО се добавя, че военните действия на Русия са “непропорционални и несъвместими с миротворческата й роля” в части от Грузия.
Русия започна изтегляне на въоръжените си сили от части от Грузия във вторник в съответствие с 6-точковото споразумение за примирие, постигнато с посредничеството на Европейския съюз. На свой ред руски официални лица реагираха гневно на критиките на НАТО и на декларацията в подкрепа на евентуалното членство на Грузия.
Руският представител в НАТО Дмитрий Рогозин заяви, че Западът е двуличен в осъждането на Москва за агресията, докато изразявал подкрепа за грузинския президент Михаил Саакашвили. Рогозин определи Саакашвили като “военнопрестъпник”, който атакува цивилни граждани и руски войници в Южна Осетия, провокирайки намесата на Москва.
Рогозин добави, че, ако НАТО вече бе приела Грузия за пълноправен член, Алиансът и Русия биха били в състояние на война.
“Готови ли сте да рискувате просперитета, живота си и живота на своите деца в името на Саакашвили?” – попита Рогозин кореспондентите в Брюксел.
Райс заяви, че САЩ и НАТО нямат желание да изолират Русия. Но тя отбеляза, че руската инвазия в Грузия и бомбардировката на граждански обекти изолира Русия от света. “Докато нещата продължават така, не може да има взаимодействие с Русия”, заяви американският държавен секретар.
Файненшъл таймс”
 


Сходни връзки

НАТО предупреди Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди