изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:22 EET
ОТЕЧЕСТВО, ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... ДА СЕ ВЪРНЕМ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО! ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ!    
Забележителности/братя Карел и Херман Шкорпил/

Множество са забележителностите на Добруджанския край. Може би малцина наистина знаят какво крие община Тервел. Обикновено като се каже Добруджа - човек веднага се представя широки до безкрая поля, но част територията на община Тервел потапя туристите едва ли не в старите уестърни, защото тук се намира каньонът на Суха река. Свити между хълмовете и скалите, в дъбовите гори на Добруджа има разположени множество скални църкви, които си струва човек да отиде и види, за да се потопи в едно друго време, в една друга атмосфера и да почувства онова нещо, което прави всеки един от нас човек. Току на границата между областите Добрич и Силистра, недалеч от тервелското село Брестница, е разположен скалният скит "Вълчанова стая".
Историческата справка сочи, че една от многото скални църкви в района  е разположена над голяма естествена пещера върху левия бряг на Суха река. Тя е триконхална с притвор от V-VІ в., като наосът е почти квадратен. Някога южно от църквата е имало малка килия. Между килията и църквата има коридор, а над входа е изсечено правоъгълно поле за икона. Църквата е използвана през Х в., за което свидетелстват рисунки и знаци-графити.
Наши читатели - Дамянка и Георги Бохорови, наскоро са посетили църквата край Брестница и споделиха впечатленията си: "О, Боже, каква прелест. Синева, зеленина, широта, лекота и тишина, огласена само от птичия свят. Всичко е дар от природата, стига човек да го оцени и пази" - описва впечатленията на двамата Д. Бохорова и продължава - "Прехласнати от красотата на този девствен край на Суходолието, не усетихме как стигнахме до скалата, терасирана от времето. Много бързо откриваме скалната църква, която е разположена на склона на скалата. Оформена е на две нива, с купол, широк около 5 метра, който обслужва и двете нива. Върху стената на второто ниво има направена рисунка, която е напластена от времето, но кръстът личи.
Характерното за скалните църкви е, че са обитавани от последователи на религиозното течение психазъм - "мълча" /гръцки превод/, разпространено във Византия и България през 8 и 9 век. Запалваме свещ и тамян и мълчим. Прекланяме се пред силата на човешкия дух, дръзнал да търси единение с Висшия разум, далеч от делничната суета и глъч". Читателите ни разкриват, че подобни скални църкви човек може да види недалеч от селата Оногур, Добричко, както и край село Стрелково, Силистренско. Край село Балик има също множество скални църкви и манастири, които си струва човек да види.
 


Сходни връзки

ОТЕЧЕСТВО, ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... ДА СЕ ВЪРНЕМ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО! ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди