изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:15 EET
20-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ЧЕСТВА ДОБРУДЖАНСКИ ТЕХНОЛОГИЧЕН КОЛЕЖ    
ОбразованиеПрез тази година се навършват 20 години от стартирането на висше техническо образование в Добрич, съобщиха от Добруджански технологичен колеж.

Началото е поставено през 1988 година - с откриването на Полувисш институт по машиностроене и електротехника, като филиал на подобен институт от Варна. Девет години по-късно, през 1997 г., институтът - по силата на Закона за висше образование, се преобразува в настоящия Добруджански технологичен колеж - като част от структурата  на Технически университет Варна.
 През годините колежът се утвърди с високото качество на обучение в специалности от две модерни и адекватни на Добричкия регион области, а именно: земеделската техника и земеделските технологии и електронната техника, казаха от ръководството му. Колежът винаги е изпълнявал държавната си поръчка за прием на студенти. Той премина успешно през всички процедури на акредитация от страна на Националната агенция за оценка и акредитация на висшето образование в България. Негови възпитаници са специалисти, вече доказали се в много фирми за аграрно производство, продажба и сервизна поддръжка на земеделска техника, в софтуерни и търговски фирми за електронна техника.
 Двадесет годишният юбилей ще бъде подобаващо отбелязан през първата седмица на ноември с провеждането на юбилейна научна сесия "20 години висше техническо образование в град Добрич". Подготовката за нея е в пълен ход от началото на годината и до момента заявки за участие са постъпили от повече от 50 автори с 39 доклада, които са разпределени в пет тематични направления.
 Членове на програмния комитет на научната сесия са ректорите на Техническия университет във Варна доц. д-р инж. О. Фархи и на Русенския университет „А. Кънчев” доц. д-р инж. Хр. Белоев, директорът на Добруджански земеделски институт ст. н. с. д-р П. Петров и много хабилитирани преподаватели - учени, дали своя принос за утвърждаване името на колежа сред образователните институции на Добрич. Сред тях са проф. д. с. н. П. Иванов, проф. д-р инж. Д. Витанов, доц. д-р инж. Й. Казанджиева – бивш директор на колежа от 1997 до 2007 г, доц. д-р инж. И. Петришки, проф. д. т. н., инж. Д. Пилев и др.
 За безспорния авторитет на колежа красноречиво говори високият интерес на кандидат-студентите в настоящата кампания за подаване на документи, която е до 27 август. Кандидатстващите са предимно млади хора, мотивирани да получат качествено образование, с което ще намерят успешна реализация като специалисти или ще продължат в редовна форма на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър” по земеделска техника и технологии или по електроника. НДТ

 


Сходни връзки

20-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ЧЕСТВА ДОБРУДЖАНСКИ ТЕХНОЛОГИЧЕН КОЛЕЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди