изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:46 EEST
ЕПИДЕМИЧНИ ВЗРИВОВЕ ИЗБУХНАХА В ДВА ДЕТСКИ ДОМА    
ЗдравеСпециалистите още не могат да кажат дали е дизентерия, но при някои от децата е изолиран причинителят й

Два епидемични взрива - в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Крушари и в Дома за медико-социални грижи в Добрич, са регистрирани през последните дни, съобщиха от РИОКОЗ. В първото социално заведение са покосени 16 деца, а във второто - три.
Първите четири деца от дома в Крушари заболяват от 8 до 10 август, на 11-и за тях е съобщено в РИОКОЗ. Оплакванията им са редки изхождания и висока температура. Прегледани са от общопрактикуващ лекар, изолирани са на място в дома и им е предписано лечение. До 19 август с бързи известия е съобщено за още 12 деца с ентероколитни оплаквания. При общо пет от децата е изолирана Шигела зоне - бактерия, която предизвиква дизентерия. Директорът на РИОКОЗ д-р Светла Ангелова обаче каза за НДТ, че не може категорично да се каже дали става дума за това заболяване, тъй като изследванията още продължават. 16-те покосени от болестта в дома в Крушари са на възраст от 4 до 22 години. Пет от тях са настанени за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ. Вчера три са били изписани. Останалите, чието състояние е по-леко, се лекуват при амбулаторни условия в социалното заведение.
Домът в Крушари се помещава в две сгради и в него са настанени общо 108 деца. В едната се отглеждат 48 лежащи деца, а в другата - 60 подвижни и полуподвижни на 2 етажа. В двете сгради има отделен обслужващ персонал, общ е медицинският персонал, който дежури по график. Децата не са извеждани извън дома и не са посещавани от външни лица, като не е внасяна и храна извън менюто, което се сервира в дома. На място специалистите от РИОКОЗ са извършили две проверки - на 12 и 19 август. Разпоредени са противоепидемични и профилактични мерки. Осигурени са материали за микробиологично изследване. Взети са проби за микробиологичен контрол на дезинфекционния режим от кухненски блок, стаи на заболели деца, ръце на персонал и дезинфекционен разтвор, хранителни проби. Наличните храни и суровини в кухненския блок са в срок на трайност, съхранени при условия, посочени от производителите, придружени със сертификати и фактури. Водят се редовно записи по внедрената НАССР система в обекта, са установили от проверяващите. Проверена е личната здравна документация на персонала. Всички лица работят с редовно заверени лични здравни книжни. Продължава изследването на деца и персонал. През месеците октомври и ноември м. г. в дома в Крушари беше регистриран взрив от дизентерия с причинител Шигела зоне, припомнят от РИОКОЗ.
Трите случая на заболели деца в Дома за медико-социални грижи са регистрирани от 7 до 19 август, съобщават от здравната инспекция. Става дума за бебета на възраст от 3 до 5 месеца с диагноза гастроентероколит. Настанени са в Инфекциозно отделение. В дома е извършена проверка от РИОКОЗ,  разпоредени са противоепидемични и профилактични мерки, микробиологично изследване на контактни деца и персонал. Взети са проби за контрол на дезинфекционния режим от повърхности, ръце на персонал и дезинфекционни разтвори. Резултатите от лабораторните протоколи сочат провеждане на качествена дезинфекция, са установили проверяващите. НДТ

 


Сходни връзки

ЕПИДЕМИЧНИ ВЗРИВОВЕ ИЗБУХНАХА В ДВА ДЕТСКИ ДОМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди