изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:16 EEST
МЕЖДУНАРОДНАТА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ "РУСАЛКА" Е УНИКАЛЕН ФОРУМ    
КултураЗаяви в интервю за НДТ проф. Георги Петров - преподавател по пиано в Музикалната академия в Пловдив

- Проф. Петров, какви са впечатленията Ви от музикалната академия "Русалка", която тече в момента и за първи път ли участвате в нея?
- За първи път участвам в международна музикална академия "Русалка" и за мен това е уникален форум, на който израстват артистичните ценности на младите изпълнители. Това е форум, който събира капацитети с голям потенциал. Това е проява, която очарова сетивата, защото човек се среща с истинското изкуство.
- От погледа на дългогодишен преподавател, каква е преценката Ви за състоянието на културата ни?
- Можем да бъдем спокойни и горди и с ведър поглед да погледнем към бъдещото. Прави впечатление, че има интерес на младите хора към музиката. България продължава да бъде идентифицирана в света с великите си гласове като Борис Христов, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Ана Томова-Синтова. Нашата страна е като Ел Дорадо на великите гласове. Именно такива форуми, като музикалната академия "Русалка", са начинът да върнем интереса на младото поколение към музиката. Още повече, че имаме страхотни музиканти и по отношение на изпълнителското изкуство. Като емблема можем да посочим проф. Жени Захариева, пиано, която е и художествен директор на академията и същевременно с това културен посланик на България в ЕС.
Има обаче и друг момент - болно е, когато една такава малка държава, която имаше велики музикални институции и цяла поредица добре структурирани музикални училища - почти ги унищожи. В момента отношението на държавата към тези институции, по моему, е безумно именно поради глупавата реформа в музикалното образование. Това доказва още веднъж колко нужни са такива академии като "Русалка" и колко е хубаво, че ги има. Още повече тази година тук се заражда и една нова инициатива - с колегите, с които се събрахме тук, възнамеряваме да учредим един нов конкурс от световен мащаб, който да носи името на Юрий Буков, който е еманация на българската духовна извисеност.
- Какво трябва да притежава един млад музикант, за да пробие на световните сцени?
- Това, което винаги съм съветвал студентите си - всеки един трябва да има своя индивидуалност, свой прочит, така да го наречем, на музикалното произведение. Когато видя, че има усет към произведението, дори и да сбърка един студент - не го късам. Защото най-лесно е да се интерпретира, но прякото копиране не води до никъде и ако един млад талант не показва своята индивидуалност в изпълнението и не влага нещо свое, то той остава на едно посредствено ниво на подражание.
 


Сходни връзки

МЕЖДУНАРОДНАТА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ "РУСАЛКА" Е УНИКАЛЕН ФОРУМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди