изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:24 EEST
ТОНРЕЖИСУРАТА Е МОСТ КЪМ СЪВРЕМЕННАТА МУЗИКАЛНА КУЛТУРА    
КултураТова заяви в интервю за "Нова добруджанска трибуна" проф. Иво Керемидчиев - преподавател в Националната музикална академия в София и един от преподавателите в международната музикална академия "Русалка"

- Проф. Керемидчиев, каква е ролята на тонрежисурата в съвременното звучене на музиката?
- Нашата професия е надстроечна, но реално тя е мост в дадена посока и се явява адаптиращ фактор към съвременната музикална култура и нашето музикално ежедневие. Съвременните музикални жанрове са силно повлияние от съвременните форми. Това обаче не се отнася за музиката в залата и е факт, че има отлив от заловото присъствие. Ние реално почти не се намесваме в класическата музика, така реално в залата звучи една истинска музика. Според мен трябва да се намерят начини и нови форми, за да върнем слушателите и пиблуката в залите. Именно такива форми, според мен, са тези, като международната музикална академия "Русалка". Това е един изключитебно читав, действен форум. Смятам, че в годините той се утвърди и трябва да ес работи по неговото развитие, като в рамките на академията се провеждат например обучения по мултимедийно звучене, защото това е бъдещето, това са новите форми.
- Какви са наблюденията Ви по отношение на младото поколение?
- За съжаление, добрата ни система по отношение на музикалното образование в последните години се разби. И сега съществуват музикалните училища, но като че ли там музиката се учи вече между другото и когато дойдат децата вече при нас в академията като студенти, ние вместо да надграждаме - започваме да работим върху основни понятия. Това е един сложен процес, според мен. До голяма степен е продиктуван и това, което се слуша и го има на пазара.
- Как ще коментирате музикалния пазар към момента?
- За съжаление, всички знаем в момента какво се слуша най-много. Музиката стана субкултура, която се употребява от сурогати. Масово се внася и музикалните къщи бълват какво ли не, но това сваля вкуса. Ние нямаме българска музика, защото навсякъде присъстват и други елементи от други етноси, дължащо се на глобализацията. В резултат се получава една мултикултура, която е обезличена и й липсва национална музикална идентичност. На пазара в момента може би само ние - "Балкански медиен център" и музикална къща "Гега", сме единствените, които издаваме класика, например. В тази връзка смятам, че трябва да се работи върху музикална реставрация, така че аналоговия звук, който се съхранява да се качи на съвременни носители и да стане достъпен. Друга ниша според мен е музикалната терапия, която намира силно приложение в развитите държави.
 


Сходни връзки

ТОНРЕЖИСУРАТА Е МОСТ КЪМ СЪВРЕМЕННАТА МУЗИКАЛНА КУЛТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди