изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:08 EEST
БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАНТИ ИЛИ БЯГАТ ОТ СТРАНАТА, ИЛИ РАБОТЯТ КАТО ХАМАЛИ    
КултураТвърди проф. Жени Захариева, преподавател по пиано и български културен посланик в Европейския съюз

- Проф. Захариева, за девета поред година сте артистичен директор на международна музикална академия "Русалка". Каква е равносметката в годините и има ли спад в интереса на младите хора към музикалното образование?
- Истината е, че българските музиканти бягат от България и ние сме застрашени да загубим най-хубавото, което създаваме - невероятните кадри. Защото е факт, че България има невероятни таланти в музиката и имена, познати на световните сцени. Нашият език - този на музикантите е наистина международен. Докато един театър, една литература са изправени все пак пред езикова бариера, то един музикант изпълнител може да бъде разбран еднакво където и да се намира на планетата. Бягството обаче е породено от факт, че у нас един музикант не може да се издържа с това, за което е работил и трудил още от дете. Като пример мога да кажа, че изпълнителите в състава "Софийски солисти" получават месечна заплата от 460 лв., камерния оркестър в Ямбол - около 300-320 лв. Мой изключително талантлив студент Симеон Панов, който е носител на 4 награди в международни конкурси в момента работи в "Кауфланд", и носи чували, защото е по-добре заплатен. Затова ние музикантите искаме поне съотношението на чиновниците в държавата ни спрямо останалата част да бъде като в Европа. Като цяло има отлив от музикалните училища, а и тези, които завършват заминават за САЩ, или европейски държави.
- Каква е ролята на такива прояви като академия "Русалка"?
- Това са изключително ценни форми и благодаря на директорът на Международния център за изкуства "Русалка" с директор Мария Банева, че въпреки всичко в годините те не се отказаха от провеждането на тази академия. Тя е изключително ценна за младите таланти. Тук стипендиантите на курорта и наши възпитаници в рамките на тези 10 дни, в които тече академията имат възможност в неформална обстановка да повишат своята квалификация. Да присъстват и самите те да участват в повече открити концерти, което пък има дава шансът бързо да усвоят тънкостите на музикалното изкуство при живия му контакт с публиката. Условията в академията са много добри и организацията е прекрасна. Може би и тук трябва да прокараме това, което се прави в други държави - в рамките на такива летни акадамии публиката да има право да гласува и да класира изпълнителите, които слуша.
- Вие сте културен посланик на България в Европа. Какви задачи сте си поставили, за да направите страната ни по-популярна?
- Това бе идея на френското председателство на ЕС - всяка страна да има своя културен посланик и така се спряха на мен. Страната ни бе изключително добре представена. Планирани са множество културни прояви и моята цел е да допринеса за популяризацията на България с нейните ценности. Всъщност държа да отбележа още, че откакто наш дипломат във Франция е Ирина Бокова, отношението към България е променено. Стрната ни е изключително добре приета в множеството слоеве на френското общество.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАНТИ ИЛИ БЯГАТ ОТ СТРАНАТА, ИЛИ РАБОТЯТ КАТО ХАМАЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди