изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:28 EEST
Цонко Цонев: Българите са най-стабилните туристи и трябва да направим всичко възможно да ги задържим    
Туризъм Кметът на община Каварна Цонко Цонев пред радио "Фокус" - Варна за оценката му за летен сезон 2008 г.

Фокус: Г-н Цонев, предстои закриването на летен сезон 2008, силен ли беше той за Каварна? Как ще изпратите лятото?
Цонко Цонев: В края на септември - началото на октомври ще направим окончателната равносметка. Като цяло е по-силен от предни години. Когато направим статистиката, ще преценим с колко процента се е увеличил потокът от туристи в сравнение с миналата година, но видимо беше по-добър и по-благодатен, а и посещаемостта на нос Калиакра беше огромна тази година и въобще към всички мероприятия, които организирахме тази година имаше голям интерес. Също така има и много жители на Европейския съюз, които си купиха апартаменти в Каварна. В града не само че идват чуждестранни туристи, но има и такива, които се заселват тук.
Фокус: Превърнахте в традиция освен рок фестивалите и такива инициативи като Мидения фест, проявяват ли чуждите туристи интерес към тези прояви?
Цонко Цонев:Най-вече ние държим на българите, това са най-стабилните туристи, а ако дойдат чуждестранни, са добре дошли. Така или иначе имаме доста руски отбори по волейбол, които тренират в Каварна, те разбира се са редовни гости на рибения фест. И все пак ние трябва да се върнем към уважението към българските туристи. Достатъчно е, че имахме едно идолопоклонничество към чужденеца, а ми се струва, че много пренебрегнахме нашите български туристи. И на това трябва да се наблегне изключително много в следващите години, да ги върнем към българските курорти, а не да ходят в Гърция и Турция.
Фокус: До 7 септември в Каварна се провежда станалият традиционен Миден и рибен фест. На какво ще станат свидетели каварненци и гостите на града по време на атрактивния фестивал?
Цонко Цонев:Ще имат възможност да опитат вкусно приготвени миди, риби, както и на богата културна програма, която започна в петък с Тони Димитрова и Валя Балканска. Вчера бе концертът на „Ку-ку бенд” заедно с балет „Магаданс”, а днес каварненци и гостите на града ще могат да чуят „Мистерията на българските гласове” и „БТР”. Осем временни обекти ще бъдат разположени в Каварна, като в тях ще се предлагат миди, сготвени по най-хубавия начин, набавени от три мидени ферми от региона. Интересното е, че открихме Мидения фест с демонстриране на готварските умения на кмета на Кюстендил, моя милост и кмета на Дряново. Всеки показа неговия специалитет.
Фокус: Наистина по традиция вие символично откривате фестивала като приготвяте ястие по ваша рецепта, каква вкусотия приготвихте тази година?
Цонко Цонев:Тази година приготвих калкан във фолио със сос от кисело мляко, майонеза, чесън и сол.
Фокус: Културните мероприятия, които организира община Каварна, достатъчен залог ли са за привличането на туристи в града? Смятате ли да я обогатите с нови идеи?
Цонко Цонев: Какво повече да разширяваме? Имаме фестивал „България в сърцето”, имаме откриване на туристически сезон, което винаги е атрактивно, имаме Седмицата на морето, Мидения и рибен фест, Нова година с някоя от световните групи. Но за мен специално хеви метълът беше основното и както се казва „Пет години хеви метъл, пет години просперитет на Каварна”. Това доведе много до нашето развитие и ми се струва, че трябва да се продължи с тези стъпки, които направихме. Няма смисъл, ако всичко върви добре, да се променя стратегията.
Янита НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Българите са най-стабилните туристи и трябва да направим всичко възможно да ги задържим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди